Składniki (na 2 porcje):
- średniej wielkości pierś z kurczaka
- 4 garści świeżego młodego szpinaku
- 1 dojrzały różowy grejpfrut
- 100g ricotty lub tyle samo serka wiejskiego „z domkiem”
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki na dressing:
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- kilka kropli octu balsamicznego
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na łyżce oliwy, aż będzie rumiana i dobra w środku. Odkładamy na 3 minuty na deskę, aby lekko wystygła po czym kroimy w plasterki.
Szpinak myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Grejpfruta obieramy, dzielimy na cząstki i ściągamy białe błonki. Kawałki kroimy na pół i wykładamy na szpinak. Następnie, układamy na szpinak kawałki ricotty lub posypujemy odcedzonymi granulkami serka wiejskiego. Na wierzch sałatki kładziemy pokrojone kawałki piersi.
Składniki dressingu mieszamy w miseczce i obficie polewamy sałatkę. Na koniec skrapiamy odrobiną octu balsamicznego i doprawiamy grubo mielonym pieprzem.