Sałatka ze szpinaku z grejpfrutem i kurczakiem

Drukuj
24.09.2017   Magda

Zapraszam do wypróbowania niestandardowego połączenia smaków i kolorów – efekt na pewno was zaskoczy.  Ta zdrowa, świeża i lekka sałatka to idealny pomysł na romantyczną walentynkową kolację.

Składniki (na 2 porcje): 

  • średniej wielkości pierś z kurczaka
  • 4 garści świeżego młodego szpinaku 
  • 1 dojrzały różowy grejpfrut 
  • 100g ricotty lub tyle samo serka wiejskiego „z domkiem” 
  • sól i pieprz 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Składniki na dressing:

  • 1 łyżka płynnego miodu 
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo: 

  •  kilka kropli octu balsamicznego

 

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na łyżce oliwy, aż będzie rumiana i dobra w środku. Odkładamy na 3 minuty na deskę, aby lekko wystygła po czym kroimy w plasterki.

 

Szpinak myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Grejpfruta obieramy, dzielimy na cząstki i ściągamy białe błonki. Kawałki kroimy na pół i wykładamy na szpinak. Następnie, układamy na szpinak kawałki ricotty lub posypujemy odcedzonymi granulkami serka wiejskiego. Na wierzch sałatki kładziemy pokrojone kawałki piersi. 

 

Składniki dressingu mieszamy w miseczce i obficie polewamy sałatkę. Na koniec skrapiamy odrobiną octu balsamicznego i doprawiamy grubo mielonym pieprzem. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.