Roladki z bakłażana

Drukuj
23.07.2013   Magda
Po samej liście składników można wywnioskować jak pyszne jest to danie – szpinak i czosnek oraz bakłażan i pomidory to tradycyjne połączenie, które łączy się idealnie w jednym daniu. Nie ma tu nic przypadkowego – wszystkie smaki idealnie do siebie pasują i się uzupełniają tworząc zgraną, pyszną całość. Będziecie zaskoczeni jak szybko te roladki znikają z talerzy.

Składniki (na około 10 roladek):

  • 1 bakłażan
  • 200g ricotty
  • 200g młodego szpinaku
  • puszka pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • cukier, sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek 

 

Bakłażana myjemy i kroimy w cienkie plastry. Solimy i odstawiamy na 10 minut, aby się spocił. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy oliwą z oliwek. Opiekamy na patelni grillowej z obu stron. Odkładamy. 

 

Czosnek obieramy i rozcieramy z solą. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy szpinak oraz czosnek i dusimy wszystko przez chwilę. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Następnie dodajemy ricottę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Do rondelka wlewamy odrobinę oliwy, podgrzewamy. Wlewamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i gotujemy aż płyn lekko odparuje. Sos przelewamy na dno naczynia żaroodpornego.

 

Farsz serowo-szpinakowy nakładamy na plastry bakłażana (około łyżki farszu na plaster) i zwijamy w roladki. Gotowe roladki układamy na sosie pomidorowym. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200° i zapiekamy przez 10-15 minut. 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.