Składniki (na 2 duże porcje):
- 2 filety z kurczaka
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- 80g sera z niebieską pleśnią
- opakowanie mieszanki sałat
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 2 kromki chleba
Na dressing:
- łyżka musztardy delikatesowej
- łyżka płynnego miodu
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 mała, drobno posiekana szalotka
- 5 łyżek oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowujemy kurczaka – filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem, oczyszczamy z błonek. Przekładamy do miski, dodajemy do niego odrobinę pieprzu, czerwoną paprykę i 2 łyżki oleju – dokładnie mieszamy aby kurczak pokrył się papryką i olejem. Odstawiamy.
Przygotowujemy brzoskwinie – myjemy, osuszamy, dzielimy na ćwiartki, a te następnie przekrawamy na pół. Odkładamy.
Przygotowujemy dressing – najlepiej do słoika z nakrętką wlać olej, miód, ocet jabłkowy, dodać musztardę, drobno pokrojoną szalotkę oraz sól i pieprz – zakręcamy szczelnie i energicznie wstrząsamy do uzyskania gęstej, jednolitej emulsji. Próbujemy dressing i doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Odstawiamy.
Rozgrzewamy suchą patelnie teflonową układamy kromki chleba, dociskamy aby przywarły całą powierzchnią – opiekamy z obu stron na złocisty kolor. Upieczone kroimy w centymetrową kostkę.
Na zimną patelnie grillową układamy kawałki kurczaka oraz tyle brzoskwiń ile się zmieści, włączamy na średni ogień – położenie mięsa na zimną patelnię, a potem smażenie na średnim ogniu pozwoli uzyskać soczyste i wypieczone mięso. Zbyt gwałtowna obróbka sprawi, że spiecze się z wierzchu a w środku zostanie surowe, a tego nie chcemy. Mięso pieczemy około 8 minut z jednej strony, a brzoskwinie polecam sprawdzić już po około 4 minutach czy już się nie zrumieniły – mają mieć piękne, podpieczone grillowe paski. Obracamy i pieczemy z drugiej strony.
Upieczone brzoskwinie ściągamy na talerz, a na patelnie układamy następną ich porcję i grillujemy z obu stron. W międzyczasie wykładamy na talerze porcje sałaty i w placach rozkruszamy na niej równomiernie kawałki sera pleśniowego. Układamy grzanki.
Upieczonego kurczaka kroimy w plasterki, układamy na środku talerzy. Całość obkładamy grillowanymi kawałkami brzoskwini. Całość skrapiamy obficie dressingiem, więcej na kawałki kurczaka. Od razu podajemy.