Spaghetti carbonara

Drukuj
24.09.2017   Magda

Spaghetti carbonara jest najlepszym przepisem z serii szybkiego, prostego i smacznego gotowania. Zawsze poprawiała mi humor po ciężkim dniu, gdy zmęczona wpadałam do domu i potrzebowałam coś pożywnego. W sumie, do tej pory poprawia mi nastrój i zaspokaja mój złakniony brzuch w chwilach, gdy nie mam ochoty spędzać dużo czasu w kuchni.

W tym przepisie proponuje składniki na wersję bardziej delux, dobrej na specjalne okazje jak i w dni codzienne, gdy mamy ochotę na coś ekstra. W wersji podstawowej, czyli wersji z czasów studenckich, gdy w lodówce rzadko pojawiały się rarytasy, szynkę szwarcwaldzką zastępowałam plastrami gotowanego boczku.W każdej wariancie jest znakomita!

Składniki (na 2 porcje):

  • ok. 200g makaronu spaghetti lub linguini 
  • 6 plasterki szynki szwarcwaldzkiej, pokrojone w paski 
  • 2 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć wrzątkiem) 
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18% 
  • sól i pieprz 
  • szczypta zielonej pietruszki

 

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, ale nie przelewamy wodą. Wrzucamy do ciepłego garnka, w którym był gotowany, przykrywamy i odstawiamy. 

 

Do miseczki wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i mieszamy na jednolity sos. Odstawiamy.

 

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy szynkę i podsmażamy. Rumianą szynkę wrzucamy do garnka z makaronem (można wziąć odrobinę makaronu i „wytrzeć” nim patelnię z tłuszczu z szynki). Wlewamy sos, wsypujemy pietruszkę, przykrywamy przykrywką i energicznie potrząsamy kilka razy, aby sos dokładnie pokrył makaron.

 

Podajemy od razu i zjadamy z apetytem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.