Składniki (na 2 duże lub 4 małe porcje):
- 500g filetów z łososia
- 3 małe dojrzałe pomidory
- 2 duże garści świeżego szpinaku
- 2 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 200ml śmietanki kremówki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowujemy składniki – pomidory myjemy, delikatnie nacinamy skórkę na krzyż, wstawiamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odcedzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w średniej wielkości kostkę. Szpinak opłukujemy i odcedzamy. Czosnek obieramy.
Rybę myjemy, łuski zeskrobujemy ostrym nożem i jeszcze raz dokładnie myjemy. Duże kawałki dzielimy na ładne filety – dobrze aby wszystkie kawałki miały podobną wielkość, wtedy upieką się w jednym czasie. Osuszamy łososia i oprószamy delikatnie solą i pieprzem z obu stron.
Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy ząbki czosnku. Następnie, włączamy ogień i rozgrzewamy. Układamy łososia skórą do góry i smażymy około 7-8 minut lub do chwili gdy widocznie widać upieczenie do 2/3 wysokości filetu. Obracamy i smażymy od strony skóry jeszcze 3-4 minut, aż skórka będzie złocista i chrupiąca. Odkładamy na talerz razem z upieczonymi czosnkami.
Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojone pomidory, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i smażymy przez minutę mieszając. Następnie dodajemy szpinak i smażymy do chwili gdy całkowicie zwiędnie. Dolewamy śmietankę kremówkę, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy przez 2 minuty. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do sosu wkładamy kawałki łososia i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty, aby ryba się zagrzała.
Gotowe danie od razu podajemy – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, które pięknie zbiera smakowity sos.