Smażony łosoś w sosie szpinakowo-pomidorowym

Drukuj
08.03.2019   Magda

Smak soczystego, dobrze upieczonego łososia broni się sam, ale dodanie do niego kremowego sosu, ze świetnie pasującymi do siebie, prostymi składnikami, wynosi rybę na nowy wymiar smakowy. Początkowo upieczona, a następnie chwilę duszona w sosie ryba jest perfekcyjnie przygotowana a pomidorowo-szpinakowy sos idealnie pasuje do jej delikatnego mięsa. Do podania ze świeżym pieczywem – uwielbiam kawałkami bagietki zbierać sos do ostatniej kropli.

Składniki (na 2 duże lub 4 małe porcje):

  • 500g filetów z łososia
  • 3 małe dojrzałe pomidory
  • 2 duże garści świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 200ml śmietanki kremówki
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowujemy składniki – pomidory myjemy, delikatnie nacinamy skórkę na krzyż, wstawiamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odcedzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w średniej wielkości kostkę. Szpinak opłukujemy i odcedzamy. Czosnek obieramy.

 

Rybę myjemy, łuski zeskrobujemy ostrym nożem i jeszcze raz dokładnie myjemy. Duże kawałki dzielimy na ładne filety – dobrze aby wszystkie kawałki miały podobną wielkość, wtedy upieką się w jednym czasie. Osuszamy łososia i oprószamy delikatnie solą i pieprzem z obu stron.

 

Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy ząbki czosnku. Następnie, włączamy ogień i rozgrzewamy. Układamy łososia skórą do góry i smażymy około 7-8 minut lub do chwili gdy widocznie widać upieczenie do 2/3 wysokości filetu. Obracamy i smażymy od strony skóry jeszcze 3-4 minut, aż skórka będzie złocista i chrupiąca. Odkładamy na talerz razem z upieczonymi czosnkami. 

 

Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojone pomidory, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i smażymy przez minutę mieszając. Następnie dodajemy szpinak i smażymy do chwili gdy całkowicie zwiędnie. Dolewamy śmietankę kremówkę, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy przez 2 minuty. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Do sosu wkładamy kawałki łososia i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty, aby ryba się zagrzała.

 

Gotowe danie od razu podajemy – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, które pięknie zbiera smakowity sos. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.