Kurczak po ranczersku z ziemniakami i brokułem

Drukuj
11.07.2020   Magda

Mogę się założyć, że tak przygotowanego kurczaka to jeszcze nie jedliście. Dla mnie też było to coś nowego, bardzo ciekawego i przede wszystkim przepysznego. Soczyste kawałki kurczaka, zamarynowane w pełnym smaku sosie ranczerskim, zapieczony pod ciągnącym serem z ziemniakami i brokułem to propozycja na pełne danie obiadowe. Do zjedzenia bezpośrednio z patelni, oczywiście w towarzystwie pozostałego sosu ranczerskiego – pycha!

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
  • 1 mały brokuł
  • 6 średnich, młodych ziemniaków
  • szczypior z 1 cebulki dymki
  • pół szklanki startego sera Cheddar
  • 2 łyżki oleju

Na sos ranczerski:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 50ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • połowa cebuli
  • po łyżeczce suszonego koperku, szczypiorku i pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny lub do smaku

 

Zaczynamy od przygotowania sosu ranczerskiego, który będzie nam służył także jako marynata do mięsa. Do miski ścieramy na drobnej tarce czosnek oraz obraną cebulę. Do tego dodajemy majonez oraz mleko i dokładnie mieszamy – ważne aby rozrzedzić na początku trochę majonez, wtedy łatwo połączy się z jogurtem. Do tego dodajemy resztę składników – jogurt, zioła, sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny. Odstawiamy.

 

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki wielkości kęsa. Przekładamy do miski i dodajemy do niej około 3 łyżek przygotowanego sosu ranczerskiego i mieszamy – sosu ma być tyle, żeby dokładnie obtoczył wszystkie kawałki kurczaka. Odstawiamy do zamarynowania.

 

W międzyczasie ziemniaki w skórce dokładnie szorujemy, wstawiamy w całości do gotowania, w dobrze osolonej wodzie. Gotujemy aż będą prawie miękkie – widelec będzie się wbijał gładko, ale nie będą jeszcze na tyle ugotowane jak do zjedzenia. Odcedzamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Lekko ostudzone kroimy na kawałki wielkości kęsa.

 

W czasie kiedy ziemniaki się gotują, w osobnym garnku zagotowujemy wodę, solimy i blanszujemy w niej przez 4 minuty umyte różyczki brokuła. Po tym czasie odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.

 

Nastawiamy piekarnik na 200°.

 

Nagrzewamy mocno patelnię, która nadaje się do włożenia do piekarnika i zapiekania – jeśli nie posiadamy takiej patelni, używamy zwykłej, a usmażone rzeczy zapiekamy w płaskim naczyniu żaroodpornym.  Na rozgrzaną patelnię wykładamy kurczaka, którego wcześniej otrząsamy z nadmiaru sosu, którego nie wylewamy – smażymy go, od czasu do czasu mieszając, przez 5 minut – nie musi być całkowicie usmażony, dojdzie jeszcze w piekarniku. Ściągamy kurczaka na talerz.

 

Następnie na tą samą patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy i wrzucamy ziemniaki – smażymy je na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zaczną się przypiekać i zrobią złociste – około 8-10 minut. Po tym czasie ściągamy patelnie z ognia. Między ziemniaki układamy kawałki kurczaka oraz różyczki brokuła. Na to wylewamy równomiernie sos spod kurczaka i dodajemy jeszcze jakieś 2 łyżki z całości sosu. Na to rozsypujemy starty ser Cheddar. Wstawiamy do piekarnika, do zapieczenia, na około 15 minut.

 

Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Z wierzchu posypujemy pociętym szczypiorem z dymki. Podajemy z pozostałym sosem ranczerskim.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.