Sałatka z serem halloumi, rzodkiewkami i jabłkiem

Drukuj
31.07.2018   Magda

Kto nie zna sera halloumi musi koniecznie spróbować. Zdaniem moje męża to najlepszy ser jaki w życiu jadł. Lekko skrzypiący na zębach, po obróbce termicznej jest po prostu przepyszny! W tej sałatce łączę jego śródziemnomorski smak z polskimi dodatkami – jabłkami, sałatą i rzodkiewką. Do tego nawiązującego do francuskiego dressing – w tej sałatce jest cały świat i pozaziemski smak! 

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 3 garście mieszanej sałaty – użyłam masłowej i dębolistnej
  • 2 słodkie jabłka – użyłam Jonagold
  • 6 dużych rzodkiewek
  • 250g greckiego sera halloumi
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dressing:

  • łyżka musztardy gruboziarnistej
  • 2 łyżki płynnego miodu – użyłam akacjowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowujemy dressing – do słoika dodajemy miód, musztardę, oliwę, sól i pieprz. Zakręcamy słoik i dobrze wstrząsamy. Odstawiamy do chwili podania. 

 

Umyte i lekko osuszone liście sałaty rwiemy rękami na małe kawałki, układamy je na półmisku na którym będziemy podawać. 

 

Umyte rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki – pokroiłam je na tarce do warzyw. Dodajemy rzodkiewki do sałaty i mieszamy.

 

Umyte jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo cienkie plasterki – także użyłam do tego tarki do warzyw.  Przekładamy do osobnego naczynia, skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Rozdzielając plasterki przekładamy je do  sałaty i mieszamy.

 

Ser halloumi osuszamy z zalewy i kroimy w średniej grubości plastry. Rozgrzewamy dobrze patelnię, układamy ser i smażymy go z obu stron na złocisty kolor. W międzyczasie, wstrząsamy jeszcze raz dressing i połową polewamy sałatę z dodatkami i delikatnie mieszamy. Na wierzch sałatki układamy upieczone kawałki sera halloumi i skrapiamy resztą dressingu. Od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *