Składniki (na 2 duże porcje):
- 3 garście mieszanej sałaty – użyłam masłowej i dębolistnej
- 2 słodkie jabłka – użyłam Jonagold
- 6 dużych rzodkiewek
- 250g greckiego sera halloumi
- 2 łyżki soku z cytryny
Dressing:
- łyżka musztardy gruboziarnistej
- 2 łyżki płynnego miodu – użyłam akacjowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowujemy dressing – do słoika dodajemy miód, musztardę, oliwę, sól i pieprz. Zakręcamy słoik i dobrze wstrząsamy. Odstawiamy do chwili podania.
Umyte i lekko osuszone liście sałaty rwiemy rękami na małe kawałki, układamy je na półmisku na którym będziemy podawać.
Umyte rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki – pokroiłam je na tarce do warzyw. Dodajemy rzodkiewki do sałaty i mieszamy.
Umyte jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo cienkie plasterki – także użyłam do tego tarki do warzyw. Przekładamy do osobnego naczynia, skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Rozdzielając plasterki przekładamy je do sałaty i mieszamy.
Ser halloumi osuszamy z zalewy i kroimy w średniej grubości plastry. Rozgrzewamy dobrze patelnię, układamy ser i smażymy go z obu stron na złocisty kolor. W międzyczasie, wstrząsamy jeszcze raz dressing i połową polewamy sałatę z dodatkami i delikatnie mieszamy. Na wierzch sałatki układamy upieczone kawałki sera halloumi i skrapiamy resztą dressingu. Od razu podajemy.
Ciekawe połączenie z tym jabłkiem 🙂