Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów

Drukuj
28.07.2018   Magda

Sezon na najlepsze w roku pomidory trwa w najlepsze, dlatego nie wyobrażam sobie aby z tego urodzaju nie skorzystać. Tylko w lato są najsłodsze, najczerwieńsze, pachnące słońcem i wakacjami. Uwielbiam je na surowo, z odrobiną soli i pieprzu lub pieczone albo w chłodniku, z resztą, w każdej formie je uwielbiam! Jednym ze sposób cieszenia się ich smakiem jest zrobienie z nich sosu, z minimalną ilością dodatków – wtedy ich smak króluje. Świeży, letni smak tego sosu zachwyca i uzależnia – warto go często robić, zwłaszcza teraz.

Składniki (na 3 porcje):

  • 1,5kg świeżych, bardzo dojrzałych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka cukru lub gęstego octu balsamicznego
  • garść świeżych ziół – oregano i bazylii
  • parmezan do posypania
  • 250g makaronu spaghetti

 

Pomidory myjemy i kroimy w większą kostkę. Na zimną patelnię wlewamy oliwę, wyciskamy na nią czosnek i odrobinę solimy, po czym włączamy ogień i smażymy czosnek aż stanie się złocisty. Do czosnku dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i doprowadzamy do gotowania. Następnie, zmniejszamy ogień na średni, przykrywamy i dusimy sos około 20 minut.

 

Po tym czasie, za pomocą łyżki, rozdrabniamy większe kawałki pomidorów i już bez przykrycia, gotujemy na małym ogniu jeszcze 15-20 minut, aby sos odparował i lekko zgęstniał. Na sam koniec gotowania dodajemy umyte, posiekane zioła, cukier lub ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku.

 

W międzyczasie gotowania się sosu, gotujemy makaron al dente, w dobrze osolonej wodzie.

 

Do gotowego sosu dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i przekładamy porcję na talerz. Przed samym podaniem posypujemy parmezanem.

 



2 thoughts on “Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *