Składniki (na 3 porcje):
- 1,5kg świeżych, bardzo dojrzałych pomidorów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- łyżka cukru lub gęstego octu balsamicznego
- garść świeżych ziół – oregano i bazylii
- parmezan do posypania
- 250g makaronu spaghetti
Pomidory myjemy i kroimy w większą kostkę. Na zimną patelnię wlewamy oliwę, wyciskamy na nią czosnek i odrobinę solimy, po czym włączamy ogień i smażymy czosnek aż stanie się złocisty. Do czosnku dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i doprowadzamy do gotowania. Następnie, zmniejszamy ogień na średni, przykrywamy i dusimy sos około 20 minut.
Po tym czasie, za pomocą łyżki, rozdrabniamy większe kawałki pomidorów i już bez przykrycia, gotujemy na małym ogniu jeszcze 15-20 minut, aby sos odparował i lekko zgęstniał. Na sam koniec gotowania dodajemy umyte, posiekane zioła, cukier lub ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku.
W międzyczasie gotowania się sosu, gotujemy makaron al dente, w dobrze osolonej wodzie.
Do gotowego sosu dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i przekładamy porcję na talerz. Przed samym podaniem posypujemy parmezanem.
1,5 pomidora czy 1,5 kg ???
Oczywiście 1,5kg pomidorów – już modyfikuje błąd 🙂