Składniki (na 3 porcje):
- 1,5kg świeżych, bardzo dojrzałych pomidorów – użyłam Lima
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru
- łyżka gęstego octu balsamicznego
- kilka listków świeżej bazylii
- 250g makaronu spaghetti
- parmezan do posypania – opcjonalnie
Gotujemy dużo wody w czajniku. Pomidory myjemy i nacinamy tylko skórkę na krzyż, przekładamy do miski i zalewamy gorącą wodą z czajnika. Zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie wyciągamy z wody – uwaga gorące, pozwalamy chwilę przestygnąć, po czym obieramy ze skórki. Kroimy w większą kostkę.
Na zimną patelnię wlewamy oliwę, wyciskamy na nią czosnek, po czym włączamy ogień i smażymy czosnek aż zacznie pięknie pachnieć, ale sie nie zacznie jeszcze rumienić. Do czosnku dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy odrobiną soli, pieprzu, cukru oraz octu balsamicznego, doprowadzamy do gotowania, po czym zmniejszamy ogień na średni i gotujemy sos około 20 minut.
W międzyczasie gotowania się sosu, gotujemy makaron al dente, w dobrze osolonej wodzie.
Sos po 20 minutach powinien się pięknie zredukować, a pomidory lekko rozpaść. Jeśli jednak na patelni mamy jeszcze za dużo wody, a nie sosu, możemy na chwilkę zwiększyć ogień i jeszcze chwilę odparować. Próbujemy sos i doprawiamy jeśli jest potrzeba. Wrzucamy do niego odcedzony, jeszcze parujący makaron oraz posiekaną na drobno bazylię – mieszamy.
Makaron od razu serwujemy, jeśli lubimy można go posypać startym parmezanem, udekorować listkami bazylii.
1,5 pomidora czy 1,5 kg ???
Oczywiście 1,5kg pomidorów – już modyfikuje błąd 🙂