Chłodnik z pieczonych pomidorów

Drukuj
02.08.2018   Magda

Oprócz lodów, których niestety nie mogę jeść na obiad, w te upalne dni szczyptę ochłody zapewnia mi chłodnik. Uwielbiam zimne zupy zrobione z sezonowych warzyw, kiedy te są najsmaczniejsze i czuć to w każdej łyżce chłodnika. W tym przepisie podbiłam jeszcze smak pysznych, dojrzałych w słońcu pomidorów dzięki ich pieczeniu – skarmelizowane, pieczone z oliwą, czosnkiem i ziołami są po prostu bombą smakową. Do tego zimna maślanka, kropla dobrej oliwy, świeże pieczywo i bardzo ochładzający obiad gotowy.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1kg dojrzałych, soczystych pomidorów
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 5 gałązek oregano
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 szklanki dobrze schłodzonej maślanki

Do podania:

  • świeże pieczywo
  • listki świeżego oregano
  • oliwa do skropienia

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Pomidory myjemy i kroimy w plastry, które układamy na dnie formy do pieczenia. Między plastry pomidorów wkładamy gałązki oregano i rozmarynu – mogą być ułożone też pod pomidorami. Rozkładamy nieobrane ząbki czosnku. Całość doprawiamy solą, pieprzem i polewamy równomiernie oliwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-40 minut, aż pomidory będą pięknie pachnieć i się delikatnie zrumienią. Wystawiamy do ostygnięcia.

 

Z pieczonych pomidorów usuwamy skórkę i przekładamy do miski w których będziemy je blendować. Do pomidorów wyciskamy upieczone ząbki czosnku, dodajemy oderwane, upieczone listki oregano. Upieczonego rozmarynu nie dodajemy, możemy wyrzucić. Do pomidorów dodajemy także całą oliwę i wszystkie soki z blachy do pieczenia. Wszystko dokładnie blendujemy na gładko. Jeśli chcemy naprawdę jedwabisty chłodnik, zblendowane pomidory można dodatkowo przetrzeć przez sito.

 

Do pomidorów wlewamy dobrze schłodzoną maślankę. Wszystko mieszamy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. 

 

Chłodnik możemy jeść od razu lub jeszcze dodatkowo go schłodzić. Podajemy w miseczkach lub szklaneczkach, skropiony oliwą, ozdobiony świeżymi ziołami. Do chłodnika świetnie pasuje świeże pieczywo. 

 



1 thought on “Chłodnik z pieczonych pomidorów”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *