Składniki (na 4-6 porcji):
- 2 duże brokuły
- 6 jajek
- pęczek rzodkiewki
- puszka kukurydzy
- garść ściętej rzeżuchy
Na dressing:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki ziarnistej musztardy
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- sól i pieprz do smaku
Brokuły myjemy i gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i przelewamy kilka razy w lodowatej wodzie, aby pozostały jędrne i zielone. Odstawiamy do odcieknięcia.
W międzyczasie wstawiamy jajka do ugotowania się na twardo. Po ugotowania zalewamy zimną wodą do ostudzenia.
Robimy dressing – wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ugotowane brokuły dzielimy na różyczki – te duże dzielimy na ćwiartki, mniejsze na pół. Przekładamy do dużej miski. Ugotowane jajka obieramy i kroimy na ćwiartki, dodajemy do brokułów. Do składników dodajemy odcedzoną kukurydzę, pokrojone w plasterki rzodkiewki i dressing. Wszystko dokładnie mieszamy. Na sam koniec posypujemy sałatkę rzeżuchą.
Możemy od razu podawać lub schłodzić w lodówce.