Sałatka z kozim serem, szynką dojrzewającą i jabłkiem

Drukuj
26.04.2019   Magda

Kilka pełnych smaku składników wystarczy by wyczarować coś naprawdę wyjątkowego. Sałatki mają to do tego, że mogą zachwycać z każdym kęsem, z każdym kolejnym coś innego daje się złapać na widelec i odkryć zupełnie nowy smak. Jak to z sałatkami bywa, także potrafią być dziecinnie proste w wykonaniu i ekspresowe. Tę kombinację warto wykorzystać na jakąś wyjątkową okazję – takie składniki jak kozi ser, dojrzewająca szynka i daktyle to zestaw idealny na romantyczną kolację czy spotkanie z przyjaciółmi. 

Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje):

  • 2 główki mini sałaty rzymskiej
  • 75g kremowego sera koziego
  • 6 plasterków surowej, wędzonej dojrzewającej szynki
  • 1 słodkie jabłko
  • 3 daktyle

Na dressing:

  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

 

Zaczynamy od dressingu – do słoika wrzucamy posiekaną szalotkę, dodajemy oliwę, ocet jabłkowy, sok z cytryny i dobrze doprawiamy solą i pieprzem. Zakręcamy i dobrze wstrząsamy aż utworzy się emulsja. Odkładamy do przegryzienia.

 

Na dwa duże talerze wykładamy listki sałaty rzymskiej – duże rozrywam w palcach na mniejsze, małe zostawiam w całości. Jabłko kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Plasterki jabłka układamy równomiernie między liśćmi sałaty.

 

Plasterki szynki rozrywamy w palcach na mniejsze kawałki i układamy na sałatce – po 3 plasterki na porcję. Ser kozi także rozdzielamy w palcach i rozsypujemy równomiernie po sałatce. Daktyle kroimy w plasterki i posypujemy nimi sałatkę. 

 

Przed podaniem wstrząsamy jeszcze raz przygotowany dressing i polewamy nim przygotowane sałatki. Podajemy.

 



1 thought on “Sałatka z kozim serem, szynką dojrzewającą i jabłkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.