Zielona sałatka z jajkiem, boczkiem i serem halloumi

Drukuj
05.04.2023  Magda

Sałatka ściągnięta od mojej mamy, ona taką właśnie serwuje, często na kolacje i jest po prostu nieziemska. Niby składniki takie z innej bajki – jajka, boczek, a tu nagle halloumi, ale ten ser robi robotę, uwielbiam to skrzypienie na zęba. Poza tym, wszystkie te dodatki sprawiają, że sałatka jest naprawdę sycąca, więc u mnie, zamiast na kolacje, jest daniem obiadowym. Do tego koperkowy dressing, jakieś kiełki – zdecydowałam się na pikantne rzodkiewkowe, ale możecie użyć swoich ulubionych – ze słonecznika też są mega. I nic tylko zajadać.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • miks sałat – użyłam takich z rukolą
  • około 20g kiełków – użyłam z rzodkiewki, dla ostrości i pięknego koloru
  • 6 plasterków boczku – użyłam surowego, wędzonego
  • 3 jajka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • opakowanie sera halloumi
  • łyżka oliwy

Na dressing koperkowy:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • mały kawałek cebuli
  • 2 czubate łyżki siekanego koperku
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku

 

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, w mocno osolonej wodzie. Ja liczę około 7 minut od chwili zagotowania, dla jajek w temperaturze pokojowej. Dla zimnych, liczyłabym 9 minut. Ugotowane, zalewamy zimną wodą do lekkiego ostygnięcia.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, na który wykładamy plasterki boczku. Wstawiamy i pieczemy, aż stanie się złocisty i chrupiący – około 10-12 minut. 

 

W tym czasie rozgrzewamy patelnie grillową lub zwykłą, wlewamy na nią łyżkę oliwy. Układamy na nią pokrojony w plasterki ser halloumi i podsmażamy, do zarumienienia, z każdej strony. Upieczony, ściągamy z patelni.

 

Robimy dressing – do słoika wlewamy oliwę, wodę, ocet lub sok z cytryny. Na tartce o małych oczach ścieramy kawałek cebuli. Dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku oraz posiekany koperek. Słoik zakręcami i wstrząsamy kilka razy, do uzyskania jednolitej emulsji. Odstawiamy.

 

Na duży półmisek wykładamy mieszankę sałat oraz kiełki. Kroimy na pół umyte pomidorki koktajlowe i wykładamy liście. Jajka obieramy, przekrawamy na pół i układamy na wierzchu. Między jajka układamy upieczone kawałki boczku, połamane na mniejsze kawałki. Na sam wierzch układamy kawałki sera halloumi, a całość polewamy dressingiem, który przed polaniem, mieszamy.

 

Sałatkę od razu podajemy. Jeśli lubimy pieczywo do tego typu sałatek, można z nią podać, najlepiej pszenne.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.