Składniki (na 4 porcje):
- duży pęczek rzodkiewki z liśćmi
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego i łyżka do smażenia
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 1/3 szklanki startego parmezanu i trochę do posypania
- 1 ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 400g makaronu spaghetti
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Przed końcem gotowania polecam odlać pół szklanki wody spod makaronu, do późniejszego rozcieńczenia pesto. Odcedzony makaron nie przelewamy i zostawiamy gorący.
W międzyczasie przygotowujemy pesto – do wysokiego naczynia lub robota kuchennego, wkładamy umyte liście rzodkiewki, razem z łodygami. Do tego dodajemy starty parmezan, nasiona słonecznika, sok z cytryny, ścieramy do tego ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Rozdrabniamy blenderem lub robotem kuchennym na drobno. Następnie, nie przestając rozdrabniać, dolewamy stopniowo olej słonecznikowy. Miksujemy do uzyskania kremowego, gęstego sosu. Odstawiamy do chwili użycia.
Rzodkiewki myjemy, oczyszczamy z ogonków, osuszamy, po czym kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy na nie rzodkiewki, oprawiamy szczyptą soli oraz pieprzem i smażymy, od czasu do czasu podrzucając je na patelni. Smażymy, aż zaczną się delikatnie rumienić – 3-4 minuty na dużym ogniu.
Na patelnię z rzodkiewkami wrzucamy makaron, dodajemy pesto i tyle wody spod makaronu, aby wszystko dokładnie się wymieszało i nie było zbyt suche.
Gotową potrawę od razu podajemy, posypaną odrobiną startego parmezanu.