Biszkoptowe babeczki gniazdka z czekoladowymi jajeczkami

Drukuj
15.04.2019   Magda

Delikatny i leciutki biszkopt, do tego maślano-śmietankowy krem i słodkie, urocze czekoladowe jajeczka to wspaniałe połączenie dla tych ślicznych wielkanocnych babeczek. Do tego jest to pyszna słodkość, idealna do podania na świąteczny podwieczorek. Dodatkowo, są proste i szybkie do zrobienia – większość pracy wykonuje za nas mikser, a im chaotyczniej wyszprycowany krem, tym efekt gniazdka lepszy. 

Składniki (na 12 babeczek):

  • 2 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na krem:

  • 100g miękkiego masła
  • 100g kremowego serka śmietankowego w temperaturze pokojowej
  • płaska łyżka kakao
  • 8 łyżek cukru pudru

Do dekoracji:

  • chrupki jajeczka w czekoladzie

 

Piekarnik nagrzewamy do 180°. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami – silikonowe w tym przepisie się nie sprawdzą, bo potem trudno wyciągnąć z nich upieczone biszkopty. 

 

Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na pianę. Gdy jest już dobrze ubita, stopniowo dodajemy cukier nie przestając miksować, aż uzyskamy błyszczącą, sztywną pianę. Następnie, po kolei, do piany dodajemy żółtka, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia, miksujemy krótko do połączenia składników. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do osobnej miski. Przesiane mąki dodajemy w 3 partiach do ciasta i miksujemy do połączenia. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor. Po upieczeni wykładamy na kratkę do ostygnięcia.

 

Gdy babeczki ostygną, robimy krem – do miski wkładamy masło i zaczynamy ucierać mikserem na puszysty krem. W czasie miksowania, dodajemy po łyżce cukru pudru i miksujemy do całkowitego połączenia – najlepiej jest spróbować odrobinę i sprawdzić czy wyczuwalne są dalej drobinki cukru. Nie przestając miksować, dodajemy serek śmietankowy i miksujemy na gładko.

 

Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką ,,spaghetti”. Szprycujemy krem na babeczki w formę gniazdka – więcej na brzegach, odrobinę mniej w środku. Na środek każdej babeczki układamy czekoladowe jajeczka.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *