Składniki (na 12 babeczek):
- 2 jajka
- 8 łyżek cukru
- szczypta soli
- 8 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na krem:
- 100g miękkiego masła
- 100g kremowego serka śmietankowego w temperaturze pokojowej
- płaska łyżka kakao
- 8 łyżek cukru pudru
Do dekoracji:
- chrupki jajeczka w czekoladzie
Piekarnik nagrzewamy do 180°. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami – silikonowe w tym przepisie się nie sprawdzą, bo potem trudno wyciągnąć z nich upieczone biszkopty.
Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na pianę. Gdy jest już dobrze ubita, stopniowo dodajemy cukier nie przestając miksować, aż uzyskamy błyszczącą, sztywną pianę. Następnie, po kolei, do piany dodajemy żółtka, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia, miksujemy krótko do połączenia składników. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do osobnej miski. Przesiane mąki dodajemy w 3 partiach do ciasta i miksujemy do połączenia. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor. Po upieczeni wykładamy na kratkę do ostygnięcia.
Gdy babeczki ostygną, robimy krem – do miski wkładamy masło i zaczynamy ucierać mikserem na puszysty krem. W czasie miksowania, dodajemy po łyżce cukru pudru i miksujemy do całkowitego połączenia – najlepiej jest spróbować odrobinę i sprawdzić czy wyczuwalne są dalej drobinki cukru. Nie przestając miksować, dodajemy serek śmietankowy i miksujemy na gładko.
Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką ,,spaghetti”. Szprycujemy krem na babeczki w formę gniazdka – więcej na brzegach, odrobinę mniej w środku. Na środek każdej babeczki układamy czekoladowe jajeczka.
Kapitalne babeczki na Wielkanoc! Bardzo uroczo się prezentują:) Super pomysł.