Brokułowa sałatka z boczkiem, daktylami i pestami słonecznika

Drukuj
23.02.2019   Magda

Na pewno niektórzy czytając opis tej sałatki zastanawiają się jak ona może smakować, przecież to taka przedziwna kombinacja smaków – brokuły, słony boczek i słodkie daktyle? Otoż…smakuje nieziemsko dobrze! Będziecie zaskoczeni jak te smaki niesamowicie do siebie pasują, a wszystko połączone lekko kwaskowym, czosnkowym dressingiem. W każdym kęsie jest dokładnie czuć każdy wymieniony w przepisie składnik i to jest właśnie magia tej sałatki. Nie bądźcie sceptyczni, to trzeba po prostu spróbować!

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 2 brokuły
  • 200g cienkich plasterków boczku surowego
  • mała czerwona cebula
  • 8-10 suszonych daktyli
  • 4 łyżki nasion słonecznika

Na dressing:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

 

Brokuły myjemy i gotujemy w dużej ilości osolonej wody, aż będą al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i chłodzimy w zimnej wodzie – dzięki temu zachowa jędrność i zielony kolor.

 

Na suchą patelnie wrzucamy nasiona słonecznika i prażymy, często potrząsając patelnią. aż się zarumieni. Ściągamy z patelni do ostygnięcia. Na tą samą gorącą patelnie układamy plasterki boczku i smażymy partiami, aż będą dobrze rumiane i chrupiące. Upieczone, odkładamy na talerz.

 

Cebulę obieramy, przekrawamyt na pół i kroimy w pióra. Daktyle kroimy wzdłuż a następnie na małe kawałki.

 

Ugotowanego brokuła dzielimy na różyczki – duże różyczki kroimy na pół, a nawet na ćwiatki, małe zostawiamy w całości. Wkładamy do dużej miski, dodajemy do niego cebulę, nasiona słonecznika, pokrojone daktyle. Chrupiący boczek kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy.

 

Robimy dressing – do słoika dodajemy wszystkie składniki dressingu, doprawiamy do smaku solą i pieprze, zakręcamy i dokładnie wstrząsamy. Dressing dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Możemy od razu podać lub stawiać do lodówki do przegryzienia.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *