Sałatka makaronowa z łososiem wędzonym, rukolą i zieloną fasolką

Drukuj
14.04.2022 Magda

Wszelakie sałatki makaronowe u mnie w domu stanowią zamiennik obiadu – są tak sycące, że spokojnie jemy taki zimny obiad, od czasu do czasu. Ważne jest aby w takiej sałatce, oprócz makaronu, było coś treściwego – mięso albo ryba, i dużo duuużo warzyw. Ta sałatka jest idealna – łączy w sobie wszystkie te aspekty. Znajdziemy w nim pysznego wędzonego łososia oraz aż 3 rodzaje zielonych warzyw – fasolkę, groszek i rukolę. To wszystko, polane dressingiem tworzy smakowitą całość – na obiad, na lunch, do pudelka do pracy czy nawet na kolację. 

Składniki (na 4 duże porcje):

  • 200g makaronu – u mnie cinque buchi (kupione w Lidlu)
  • 150g wędzonego łososia
  • 150g zielonej fasolki szparagowej – użyłam mrożonej
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 2 garści rukoli

Na dressing:

  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki musztardy – użyłam delikatesowej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • łyżka drobno posiekanego, świeżego koperku

 

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na około 5 minut przed końcem gotowania wrzucamy do wody mrożoną fasolkę – jeśli używamy mrożonej, oraz groszek, gotujemy wszystko razem. Po ugotowaniu odcedzamy, przelewamy zimną wodą i zostawiamy do odcieknięcia i ostygnięcia. Po tym czasie przekładam do dużej miski. Jeśli używamy świeżej zielonej fasolki, gotujemy ją osobno i do niej na końcu gotowania wrzucamy groszek do zblanszowania. Odcedzamy i także przelewamy zimną wodą – to sprawi, że pozostaną pięknie zielone.

 

Przygotowujemy dressing – do miski przekładamy majonez, jogurt, musztardę, sok z cytryny, skórę i wszystko dokładnie mieszamy, do jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na sam koniec wsypujemy koperek i delikatnie mieszamy.

 

Wędzonego łososia dzielimy w palcach na mniejsze kawałki i dodajemy do makaronu z dodatkami. Do tego wlewamy całość dressingu i dokładnie wszystko mieszamy, aby zostało dokładnie pokryte sosem. Próbujemy i doprawiamy jeśli jest potrzeba jeszcze solą i świeżym pieprzem. Mieszamy. Na sam koniec dodajemy listki rukoli i już ostatni raz delikatnie mieszamy.

 

Sałatka jest gotowa do podania, ale najlepiej smakuje jeśli minimum godzinę schłodzi się i przegryzie w lodówce. 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.