Ryżowa sałatka z łososiem i jajkiem

Drukuj
 29.03.2018   Magda

Sałatka ryżowa z łososiem, jajkiem, zielonym groszkiem i cytrynowo-koperkowym dressingiem to pyszna propozycja na przystawkę lub może stanowić pełnowartościowe obiadowe danie na zimno. Jest to także bardzo ciekawy przepis do przedstawienia gościom i rodzinie w trakcie świąt – bardzo smaczna i zaskakujące odmiana od tradycyjnych świątecznych sałatek. Jest lekka, bardzo zdrowa i przepyszna. 
Składniki (na 3-4 porcje):
  • 300g filet z łososia
  • 150g ryżu basmati
  • 3 jajka
  • 100g zielonego, mrożonego groszku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki nasion z dyni
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

Dressing:

  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 duże łyżki jogurtu greckiego
  • mały pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku

 

Ryż opłukujemy pod bieżącą wodą i odcedzony przekładamy do garnka z przykrywką. Do ryżu wlewamy 300ml zimnej wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i łyżeczkę soli. Wstawiamy na ogień i zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień pod garnkiem na minimum, przykrywamy szczelnie przykrywką i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień pod garnkiem i nie otwierając pokrywki, zostawiamy jeszcze na 10 minut.

 

Po upływie 10 minut otwieramy ryż, usuwamy z niego liście laurowe i ziele angielskie. Widelcem delikatnie spulchniamy ugotowany ryż i wysypujemy go na miskę, na której będziemy podawać sałatkę. Jeszcze ciepły ryż polewamy 2 łyżkami oliwy, dodajemy do niego skórkę otartą z połowy cytryny oraz paprykę w proszku i pieprz. Dokładnie mieszamy widelcem i odstawiamy do ostygnięcia.

 

Nagrzewamy piekarnik na 200°. Na blachę do pieczenia wykładamy folię aluminiową. Filet łososia dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy filet na folii skórą do dołu. Na wierzchu polewamy rybę łyżką oliwy i rozprowadzamy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

 

W międzyczasie gotujemy jajka na twardo – wkładamy je do zimnej, osolonej wody i liczymy 5 minut od chwili zagotowania. Ugotowane jajka przelewamy kilka razy zimną wodą. Aby łatwiej się obrały polecam lekko roztłuc ich skorupkę i wsadzić je do ostygnięcia do zimnej wody na kilka minut. Następnie obieramy i odkładamy.

 

W mały rondelku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej mrożony groszek – blanszujemy go 4-5 minut, po czym odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Dokładnie odcedzamy. 

 

Robimy dressing – do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy do niego skórkę i sok z cytryny oraz większość posiekanego koperku – najładniejsze listki zostawiamy do ozdobienia sałatki przy podaniu. Doprawiamy dressing do smaku solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy do lodówki do chwili podania sałatki.

 

Składamy sałatkę – do ryżu dodajemy ugotowany groszek oraz pestki dyni – dokładnie mieszamy. Upieczonego i ostudzonego łososia rozdzielamy na kawałki widelcem – wystarczy delikatnie nacisnąć, a ryba sama się rozpadnie na ładne kawałki. Całość ryby przekładamy do sałatki, razem z całym sokiem który się utworzył podczas pieczenia. Delikatnie mieszamy sałatkę, tak by nie rozdrobnić za bardzo łososia. Na wierzch sałatki układamy przepołowione, ugotowane jaja. Dekorujemy wierzch sałatki pozostawionymi gałązkami koperku. Podajemy, z osobno podanym dressingiem, którym polewamy sobie sałatkę według uznania.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *