Zupa z rzeżuchą

Drukuj

31.03.2018   Magda

Sianie rzeżuchy niezmiennie kojarzyć będzie mi się z Wielkanocą. Pamiętam jak w dzieciństwie rozkładałyśmy z mamą watę, siałyśmy nasionka, a potem obserwowałyśmy jej wzrost. A najlepsze jest to, że jako mały niejadek, nie lubiłam jej smaku i zazwyczaj wyrośnięta szła na zmarnowanie.

Teraz jest zupełnie inaczej – rzeżucha to niezbędny dodatek do świeżego twarożku, jajek z majonezem czy po prostu do posypania kanapek. Można też z niej wyczarować smaczną, pełną warzyw i witamin zupę. Świetnie wpiszę się w koncepcje świąt, a też będzie czymś nowym i zaskakującym. Jest subtelnie pikantna, smak rzeżuchy jest dobrze wyczuwalny. Smakowita propozycja na świąteczny obiad.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 3 garście świeżej rzeżuchy
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały kawałek selera
  • 1 duży ziemniak
  • mały por
  • pół kubka mrożonego groszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Do podania:

  • odrobina świeżej rzeżuchy
  • śmietanka kremówka
  • oliwa z oliwek

 

Zaczynamy od przygotowania warzyw – pietruszkę, seler i ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Pora nacinamy wzdłuż, dokładnie myjemy po czym kroimy w plasterki.

 

Do garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy na nią pora – smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumieni. Następnie, dodajemy warzywa – pietruszkę, selera i ziemniaka i smażymy, mieszając, przez kolejne 5 minut. Do garnka dolewamy około 1l zimnej wody, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i zagotowujemy.

 

Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień, częściowo przykrywamy przykrywką i gotujemy do chwili gdy warzywa są miękkie – około 8-10 minut w zależności od wielkości kostki w którą pokroiliśmy warzywa.

 

Do ugotowanych warzyw dodajemy zamrożony groszek oraz umytą rzeżuchę i gotujemy jeszcze 5 minut. Gotową zupę blendujemy na gładki krem. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Gotową zupę podajemy gorącą, z kleksem kremówki i skropioną dobrą oliwą z oliwek. Możemy też ozdobić ją odrobiną rzeżuchy, aby rozwiać wątpliwości gości z czego jest zrobiona zupa.

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *