31.03.2018 Magda
Teraz jest zupełnie inaczej – rzeżucha to niezbędny dodatek do świeżego twarożku, jajek z majonezem czy po prostu do posypania kanapek. Można też z niej wyczarować smaczną, pełną warzyw i witamin zupę. Świetnie wpiszę się w koncepcje świąt, a też będzie czymś nowym i zaskakującym. Jest subtelnie pikantna, smak rzeżuchy jest dobrze wyczuwalny. Smakowita propozycja na świąteczny obiad.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 3 garście świeżej rzeżuchy
- 1 mała pietruszka
- 1 mały kawałek selera
- 1 duży ziemniak
- mały por
- pół kubka mrożonego groszku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
Do podania:
- odrobina świeżej rzeżuchy
- śmietanka kremówka
- oliwa z oliwek
Zaczynamy od przygotowania warzyw – pietruszkę, seler i ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Pora nacinamy wzdłuż, dokładnie myjemy po czym kroimy w plasterki.
Do garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy na nią pora – smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumieni. Następnie, dodajemy warzywa – pietruszkę, selera i ziemniaka i smażymy, mieszając, przez kolejne 5 minut. Do garnka dolewamy około 1l zimnej wody, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i zagotowujemy.
Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień, częściowo przykrywamy przykrywką i gotujemy do chwili gdy warzywa są miękkie – około 8-10 minut w zależności od wielkości kostki w którą pokroiliśmy warzywa.
Do ugotowanych warzyw dodajemy zamrożony groszek oraz umytą rzeżuchę i gotujemy jeszcze 5 minut. Gotową zupę blendujemy na gładki krem. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotową zupę podajemy gorącą, z kleksem kremówki i skropioną dobrą oliwą z oliwek. Możemy też ozdobić ją odrobiną rzeżuchy, aby rozwiać wątpliwości gości z czego jest zrobiona zupa.