Prosta zupa pomidorowa

Drukuj
 20.03.2018   Magda
Zupa pomidorowa to moja ulubiona zupa, już w dzieciństwie na pytanie mamy jaką chciałabym zupę na obiad, zawsze była to pomidorowa. Nigdy mi się nie znudziła, a taka najprostsza zawsze jest najlepsza.

Aby cieszyć się jej smakiem w każdej chwili, nauczyłam się tak jaką przyrządzać aby była na stole już w 20 minut. Pominęłam etap gotowania bulionu, który jak wiadomo, im dłużej gotowany tym lepszy. Postawiłam na obsmażanie warzyw, które świetnie działa, a rosołowy smak zawdzięczam lubczykowi – dodatek obowiązkowy. Zrezygnowałam też z koncentratu, a postawiłam na dobrej jakości sok pomidorowy – litr soku już sam robi zupę, a smak jest świeży i mocno pomidorowy. I standardowo jak u mamy do zupy drobny makaron, który goni się po talerzu, kleks śmietany i natka pietruszki. 

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 średnie marchewki
  • 1 pieruszka
  • mały kawałek pora lub cebuli
  • mały kawałek selera lub kilka liści selera
  • 1/3 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1l dobrej jakości soku pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • szczypta cukru

Do podania:

  • śmietana 18% do zabielenia
  • posiekana natka pietruszki
  • ulubiony drobny makaron

 

Warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Marchewki i pietruszkę kroimy w 2-3 kawałki a te następnie na pół wzdłuż – mniejsze kawałki szybciej się ugotują. Selera dzielimy na podobnej wielkości kawałki co pietruszkę. 

 

Do garnka wrzucamy masło i rozpuszczamy, aż zacznie się pienić. Na gorące masło wrzucamy marchewki, pietruszkę, selera, pora, ziele angielskie i liść laurowy. Warzywa odrobinę doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mocno podsmażamy, aż stanie się mocno podpieczone, nie martwmy się jeśli nawet niektóre składniki lekko się przypalą. Na sam koniec podpiekania warzyw dodajemy liść lubczyku i mieszamy z podpieczonymi warzywami. Całość zalewamy szklanką zimnej wody. Zmniejszamy ogień na średni, przykrywamy i gotujemy do chwili miękkości warzyw – około 10 minut. 

 

Sok z kartonu dobrze wstrząsamy. Całość soku wlewamy do gotującego się wywaru. Zwiększamy ogień i zagotowujemy. Po zagotowaniu zupa jest gotowa. Próbujemy ją i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru jeśli jest za kwaśna.

 

Zupę podajemy z ulubionym makaronem. Możemy albo zabielić ją na talerzu, dodając łyżkę śmietany lub zabielić całość zupy w garnku – wtedy około 4 łyżki śmietany dobrze jest zahartować w osobnej miseczce z odrobiną zupy, a następnie wlać do lekko bulgoczącej zupy, mieszając. Wierzch każdej porcji możemy posypać odrobiną siekanej natki pietruszki.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *