Składniki (na 4 porcje):
- 3 korzenie pietruszki
- połowa dużego selera lub jeden mały
- 5 dużych ziemniaków
- około 10cm kawałek pora – biała część
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 800 ml bulionu warzywnego
- 100ml śmietanki kremówki
- sól i biały pieprz do smaku
Na grzanki:
- 3 kromki chleba tostowego
- odrobina oleju
Przygotowujemy warzywa – pietruszkę, selera, ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Pora obieramy z wierzchniej warstwy, myjemy co by nie było piasku i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Do garnka dajemy masło, rozpuszczamy, a gdy zacznie się lekko pienić, wrzucamy pora oraz cebulę, mieszamy i smażymy przez chwilę, aby cebula się zeszkliła, ale nie przypiekła. Następnie, wrzucamy wszystkie przygotowane wcześniej warzywa, doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i zalewamy bulionem.
Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień na mały i gotujemy pod przykryciem do chwili gdy warzywa będą miękkie – około 15-25 minut, w zależności od wielkości kostki w którą pokroiliśmy warzywa. Ściągamy z ognia i blendujemy na gładki krem.
Stawiamy z powrotem na malutki ogień, wlewamy kremówkę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz białym pieprzem – najlepiej biały, bo nie będzie się odznaczał w zupie, jak czarny. Ściągamy z ognia.
Robimy grzanki – za pomocą foremki do ciastek, z chleba tostowego wycinamy gwiazdki. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy i wkładamy grzanki – rumienie z obu stron, dosłownie 1-2 z każdej strony. Ściągamy na ręcznik papierowy.
Zupę podajemy gorącą, z porcją grzanek.