Zupa krem z białych warzyw z gwiazdkowymi grzankami

Drukuj
19.12.2022  Magda

W tym roku królować u mnie będzie na stole grzybowa – ulubiona zupa moje męża – przepis na jej wykonanie znajdzie oczywiście na blogu. Niestety, moje dzieciaki grzybowej nie mogą, za barszczem szału nie ma, poza tym… dzieci, barszcz, białe koszule i obrus… O NIE! Dlatego już od grudnia zaczęłam eksperymentować, co by to dzieciaki zjadły. Z prób zwycięscą została zupoa krem z białych warzyw. Biała, co by nie brudzić, gęsta, co by z łyżki nie spadałam, i jak to mówią dzieciaki ,,Mniam Mamuś”. Więc wszystko się zgadza. Poza tym warzywa korzeniowe bardzo są w zimowym klimacie, a grzaneczki w formie gwiazdek podkreślają świąteczny klimat. 

Składniki (na 4 porcje):

  • 3 korzenie pietruszki
  • połowa dużego selera lub jeden mały
  • 5 dużych ziemniaków
  • około 10cm kawałej pora – biała część
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 100ml śmietanki kremówki
  • sól i biały pieprz do smaku

Na grzanki:

  • 3 kromki chleba tostowego
  • odrobina oleju

 

Przygotowujemy warzywa – pietruszkę, selera, ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Pora obieramy z wierzchniej warstwy, myjemy co by nie było piasku i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i drobno siekamy.

 

Do garnka dajemy masło, rozpuszczamy, a gdy zacznie się lekko pienić, wrzucamy pora oraz cebulę, mieszamy i smażymy przez chwilę, aby cebula się zeszkliła, ale nie przypiekła. Następnie, wrzucamy wszystkie przygotowane wcześniej warzywa, doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i zalewamy bulionem.

 

Zagotowujemy, po czym zmiejszamy ogień na mały i gotujemy pod przykryciem do chwili gdy warzywa będą miękkie – około 15-25 minut, w zależności od wielkości kostki w którą pokroiliśmy warzywa. Ściągamy z ognia i blendujemy na gładki krem.

 

Stawiamy z powrotem na malutki ogień, wlewamy kremówkę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz białym pieprzem – najlepiej biały, bo nie będzie się odznaczał w zupie, jak czarny. Ściągamy z ognia.

 

Robimy grzanki – za pomocą foremki do ciastek, z chleba tostowego wycinamy gwiazki. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy i wkładamy grzanki – rumienie z obu stron, dosłownie 1-2 z każdej strony. Ściągamy na ręcznik papierowy.

 

Zupę podajemy gorącą, z porcją grzanek.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.