Zupa brokułowa z chrupkami z ciecierzycy

Drukuj
17.01.2018   Magda
Kremowa, gęsta zupa brokułowa z dużą porcją warzyw to nie tylko dobra propozycja na sycący obiad, ale też bardzo zdrowa forma przemycenia masy witamin. Do zupy brokułowej nie trzeba dodawać wielu przypraw, smak brokuła musi być tutaj na pierwszym planie. Jednak chrupiące chrupki z cieciorką w przyprawowej posypce to niesamowicie przepyszny dodatek, nie tylko do tej zupy.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 średni brokuł
  • 1 mały por
  • 1 duży ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • warzywna kostka rosołowa
  • 1l wrzątku
  • sól i pieprz do smaku

Chrupki z ciecierzycy:

  • pół szklanki odsączonej ciecierzycy
  • szczypta chili
  • duża szczypta soli
  • odrobina pieprzu
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta sproszkowanego czosnku

 

Pora obieramy z wierzchniej warstwy, następnie przecinamy wzdłuż, ale nie do końca i dokładnie opłukujemy. Kroimy do z plastry. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i wkładamy do wyciskarki. 

 

Brokuła myjemy. Różyczki odkrawamy i kroimy z grubsza. Łodygę oczyszczamy z liści i kroimy w kostkę wielkości pokrojonych ziemniaków. Do wrzątku wrzucamy kostkę warzywną i rozpuszczamy.

 

Do dużego garnka wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy na niego pora. Podsmażamy, aż lekko się zarumieni. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, pokrojone ziemniaki i łodygę brokuła – mieszamy chwilę do momentu, aż czosnek się przysmaży. Po czym zalewamy wszystko bulionem, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do chwili gdy ziemniaki i łodyga brokuła są miękkie – około 15 minut.

 

W międzyczasie robimy chrupki z ciecierzycy – nastawiamy piekarnik na 200*. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ciecierzycę odcedzamy, przepłukujemy dokładnie wodą, odsączamy. Wysypujemy na ręcznik papierowy i dokładnie osuszamy. Usuwamy błonki z cieciorki – powinny się już lekko oderwać podczas osuszania. Przekładamy do miseczki dodajemy do niej przyprawy – chili, pieprz, sól, zioła prowansalskie, czosnek a następnie polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Rozkładamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyciągamy blachę na chwilę, mieszamy cieciorkę i dopiekamy kolejne 10 minut. Wyciągamy i zostawiamy do chwili podania zupy – uwaga, chrupki są tak pyszne, że trzeba uważać aby nie zjeść wszystkich 🙂

 

Do gotującej się zupy dodajemy różyczki brokuła, mieszamy i gotujemy zupę do chwili gdy różyczki są miękkie – około 5-10 minut. Po tym czasie ściągamy zupę z ognia i dokładnie blendujemy na gładki, gęsty krem.

 

Podajemy gorącą zupę, posypaną chrupkami z cieciorki. Możemy też polać odrobiną dobrej oliwy.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *