Składniki (na 2 duże lub 4 małe porcje):
- 2 duże cukinie
- 400g mrożonego szpinaku
- 400g gęstego serka grani
- 3 czubate łyżki tartego parmezanu
- 2 kulki sera mozarella
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 400g gotowego sosu z bazylią – użyłam takiego
Mrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię, rozmrażamy całkowicie i odparowujemy całą wodę. W międzyczasie obieramy czosnek. Do suchego, rozmrożonego szpinaku wyciskamy czosnek i chwilę prażymy na patelni, mieszając. Gotowy szpinak przekładamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia.
Cukinie dokładnie myjemy i osuszamy. Przekrawamy na pół ostrym nożem. Za pomocą łyżki wydrążamy całe pestki cukini. Cukinie układamy w naczyniu wydrążeniem do góry.
Do ostudzonego szpinaku dodajemy serek grani – uwaga, serek powinien być gęsty, bez płynnej śmietanki. Najlepiej jest w sklepie go delikatnie wstrząsnąć aby sprawdzić czy jest gęsty. Do tego dodajemy starty parmezan oraz bardzo drobno posiekaną jedną kulkę mozzarelli. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem wypełniamy wydrążone cukinie.
Wierzch cukinii polewamy gotowym sosem – można zrobić tak, aby widać było szpinakowy farsz. Drugą kulkę mozzarelli kroimy w półplasterki które układamy na wierzch.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 30 minut do piekarnika. Po tym czasie, ściągamy folię z naczynia i pieczemy kolejne 15 minut. Jeśli po 15 minutach ser jest jedynie rozpuszczony, a nie zarumieniony, włączamy na 5 minut opcję grill.
Gotowe danie od razu podajemy. Można je podawać ze świeżym pieczywem, które moczymy w sosach powstałych podczas pieczenia.