Zapiekana cukinia z serowo-szpinakowym nadzieniem

Drukuj
05.04.2018   Magda 

Smaczna, prosta i szybka do wykonania propozycja na wege obiad – soczyste cukinie dobrze nadziane. A znajdziemy w środku szpinak, kremowy serek grani oraz parmezan. Na wierzchu równie pysznie prezentuje się sos z bazylią – aby było szybciej można użyć gotowego, oraz podpieczona mozzarella. Do zjedzenia solo albo z dobrym pieczywem. 

Składniki (na 2 duże lub 4 małe porcje):

  • 2 duże cukinie
  • 400g mrożonego szpinaku
  • 400g gęstego serka grani
  • 3 czubate łyżki tartego parmezanu
  • 2 kulki sera mozarella
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 400g gotowego sosu z bazylią – użyłam takiego 

 

Mrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię, rozmrażamy całkowicie i odparowujemy całą wodę. W międzyczasie obieramy czosnek. Do suchego, rozmrożonego szpinaku wyciskamy czosnek i chwilę prażymy na patelni, mieszając. Gotowy szpinak przekładamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia.

 

Cukinie dokładnie myjemy i osuszamy. Przekrawamy na pół ostrym nożem. Za pomocą łyżki wydrążamy całe pestki cukini. Cukinie układamy w naczyniu wydrążeniem do góry.

 

Do ostudzonego szpinaku dodajemy serek grani – uwaga, serek powinien być gęsty, bez płynnej śmietanki. Najlepiej jest w sklepie go delikatnie wstrząsnąć aby sprawdzić czy jest gęsty. Do tego dodajemy starty parmezan oraz bardzo drobno posiekaną jedną kulkę mozzarelli. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem wypełniamy wydrążone cukinie.

 

Wierzch cukinii polewamy gotowym sosem – można zrobić tak, aby widać było szpinakowy farsz. Drugą kulkę mozzarelli kroimy w półplasterki które układamy na wierzch. 

 

Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 30 minut do piekarnika. Po tym czasie, ściągamy folię z naczynia i pieczemy kolejne 15 minut. Jeśli po 15 minutach ser jest jedynie rozpuszczony, a nie zarumieniony, włączamy na 5 minut opcję grill.

 

Gotowe danie od razu podajemy. Można je podawać ze świeżym pieczywem, które moczymy w sosach powstałych podczas pieczenia.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *