30.03.2018 Magda
Podanie zapieczonych jajek w awokado to kolejna ciekawa propozycja do podania podczas wielkanocnego śniadania. Jest to też świetna propozycja na codzienne śniadanie, gdy mamy odrobinę czasu na przygotowanie. Na szczęście przygotowanie jest dziecinnie proste, a najwięcej czasu schodzi na pieczeniu w piekarniku – w tym czasie kawa i poranny relaks.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 awokado
- 2 małe jajka
- 2-3 plasterki surowego boczku
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- tosty lub świeże pieczywo
Nagrzewamy piekarnik na 200°. Przygotowujemy formę, w której awokado będzie dobrze przytrzymywane przez brzegi formy – tak aby się nie przewracały, bo wtedy jajko się wyleje. Można też zrobić małe podstawki z folii aluminiowej.
Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Układamy je w formie. Do wgłębienia po pestce wbijamy jajka – jeśli otwór jest za mały, usuwamy trochę miąższu awokado łyżką.
Boczek kroimy w małe kawałeczki i posypujemy awokado i jajko z wierzchu.
Wstawiamy do piekarnika do zapieczenia na 15-20 minut, aż jajko się zetnie.
Gotowe awokado od razu podajemy, w trakcie jedzenia doprawiamy sobie do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem lub chrupiącymi tostami.