Jaja zapiekane w awokado

Drukuj

 30.03.2018   Magda

Podanie zapieczonych jajek w awokado to kolejna ciekawa propozycja do podania podczas wielkanocnego śniadania. Jest to też świetna propozycja na codzienne śniadanie, gdy mamy odrobinę czasu na przygotowanie. Na szczęście przygotowanie jest dziecinnie proste, a najwięcej czasu schodzi na pieczeniu w piekarniku – w tym czasie kawa i poranny relaks. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 awokado
  • 2 małe jajka
  • 2-3 plasterki surowego boczku
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • tosty lub świeże pieczywo

 

Nagrzewamy piekarnik na 200°. Przygotowujemy formę, w której awokado będzie dobrze przytrzymywane przez brzegi formy – tak aby się nie przewracały, bo wtedy jajko się wyleje. Można też zrobić małe podstawki z folii aluminiowej.

 

Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Układamy je w formie. Do wgłębienia po pestce wbijamy jajka – jeśli otwór jest za mały, usuwamy trochę miąższu awokado łyżką.

 

Boczek kroimy w małe kawałeczki i posypujemy awokado i jajko z wierzchu. 

 

Wstawiamy do piekarnika do zapieczenia na 15-20 minut, aż jajko się zetnie.

 

Gotowe awokado od razu podajemy, w trakcie jedzenia doprawiamy sobie do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem lub chrupiącymi tostami.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *