Ryba po grecku

Drukuj
17.12.2017   Magda
Ryba podawana po grecku to była obowiązkowa pozycja na Wigilii w czasie mojego dzieciństwa. O dziwo wtedy kompletnie za nią nie przepadałam – byłam w stanie zjeść tylko łyżkę warzyw i tylko uszczknąć ryby. Moja mam przegrała walkę zachęcania mnie do zjedzenia trochę więcej, więc przestała ją robić.

Teraz nalegam na jej przygotowanie i zajadam z chęcią. Nigdy nie mam za mało tej słodko-kwaskowej warzywnej potrawki, w sumie to jej zjadam najwięcej. Jej zwieńczeniem jest delikatna, idealnie upieczona, chrupiąca ryba. Ja lubię dorsza, ale każdy filet z białej ryby będzie idealny.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • około 350g filetów z dorsza lub innej białej ryby
  • sól i pieprz do przyprawienia ryby
  • odrobina mąki do panierowania
  • olej do smażenia
  • łyżka soku z cytryny

Warzywa po grecku:

  • 5 dużych marchewek
  • 2 średnie pietruszki
  • kawałek selera
  • połowa średniego pora
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • około 500ml przegotowanej wody
  • 2 łyżki masła

 

Zaczynamy od przygotowania warzyw – marchewkę, pietruszkę, seler obieramy i myjemy. Z pora usuwamy pierwszą warstwę, przecinamy wzdłuż, ale nie do końca i opłukujemy warstwy. Cebulę obieramy. Cebulę i pora siekamy na drobno, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozpuszczamy masło i gdy zacznie się pienić, wrzucamy cebulę i pora – przesmażamy do podpieczenia, około 5 minut. Następnie dodajemy starte warzywa, do tego ziele angielskie, liść laurowy, mieszamy aby wszystki zmieszało się z masłem i cebulowymi. Na patelnię z warzywami dodajemy 400ml wody, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut. Po tym czasie sprawdzamy miękkość warzyw – jeśli są jeszcze twarde, dolewamy im jeszcze trochę wody i dusimy dalej jeszcze dodatkowe 10-15 minut. 

 

Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w 100ml wody i wlewamy do miękkich warzyw. Dokładnie mieszamy i wszystko jeszcze gotujemy na większym ogniu przez 5 minut, aby koncentrat się lekko podgotował. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Odstawiamy.

 

Filety z ryby myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Od strony mięsa skrapiamy sokiem z cytryny, natomiast solą i pieprzem doprawiamy z każdej strony. Na talerz wysypujemy mąkę i panierujemy kawałki ryby z każdej strony.

 

Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy jest gorący, układamy kawałki ryby, skórą do dołu i smażymy na złocisty kolor. Następnie odwracamy, zmniejszamy na średni ogień i smażymy też na złocisty kolor – olej jest już tak gorący, że lepiej jest zmniejszyć ogień, a y ryby się od razu nie spaliła, a ładnie zarumieniła i doszła w środku. Upieczone kawałki odsączamy chwilę na ręczniku papierowym.

 

Upieczone, gorące kawałki ryby podajemy na gorącej warzywnej potrawce.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *