Ryba po grecku

Drukuj
17.12.2017   Magda

Ryba podawana po grecku to była obowiązkowa pozycja na Wigilii w czasie mojego dzieciństwa. O dziwo wtedy kompletnie za nią nie przepadałam – byłam w stanie zjeść tylko łyżkę warzyw i tylko uszczknąć ryby. Moja mam przegrała walkę zachęcania mnie do zjedzenia trochę więcej, więc przestała ją robić.

Teraz nalegam na jej przygotowanie i zajadam z chęcią. Nigdy nie mam za mało tej słodko-kwaskowej warzywnej potrawki, w sumie to jej zjadam najwięcej. Jej zwieńczeniem jest delikatna, idealnie upieczona, chrupiąca ryba. Ja lubię dorsza, ale każdy filet z białej ryby będzie idealny.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • około 350g filetów z dorsza lub innej białej ryby
  • sól i pieprz do przyprawienia ryby
  • odrobina mąki do panierowania
  • olej do smażenia
  • łyżka soku z cytryny

Warzywa po grecku:

  • 5 dużych marchewek
  • 2 średnie pietruszki
  • kawałek selera
  • połowa średniego pora
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • około 500ml przegotowanej wody
  • 2 łyżki masła

 

Zaczynamy od przygotowania warzyw – marchewkę, pietruszkę, seler obieramy i myjemy. Z pora usuwamy pierwszą warstwę, przecinamy wzdłuż, ale nie do końca i opłukujemy warstwy. Cebulę obieramy. Cebulę i pora siekamy na drobno, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozpuszczamy masło i gdy zacznie się pienić, wrzucamy cebulę i pora – przesmażamy do podpieczenia, około 5 minut. Następnie dodajemy starte warzywa, do tego ziele angielskie, liść laurowy, mieszamy aby wszystki zmieszało się z masłem i cebulowymi. Na patelnię z warzywami dodajemy 400ml wody, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut. Po tym czasie sprawdzamy miękkość warzyw – jeśli są jeszcze twarde, dolewamy im jeszcze trochę wody i dusimy dalej jeszcze dodatkowe 10-15 minut. 

 

Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w 100ml wody i wlewamy do miękkich warzyw. Dokładnie mieszamy i wszystko jeszcze gotujemy na większym ogniu przez 5 minut, aby koncentrat się lekko podgotował. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Odstawiamy.

 

Filety z ryby myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Od strony mięsa skrapiamy sokiem z cytryny, natomiast solą i pieprzem doprawiamy z każdej strony. Na talerz wysypujemy mąkę i panierujemy kawałki ryby z każdej strony.

 

Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy jest gorący, układamy kawałki ryby, skórą do dołu i smażymy na złocisty kolor. Następnie odwracamy, zmniejszamy na średni ogień i smażymy też na złocisty kolor – olej jest już tak gorący, że lepiej jest zmniejszyć ogień, a y ryby się od razu nie spaliła, a ładnie zarumieniła i doszła w środku. Upieczone kawałki odsączamy chwilę na ręczniku papierowym.

 

Upieczone, gorące kawałki ryby podajemy na gorącej warzywnej potrawce.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.