Zupa minestrone

Drukuj
24.05.2019   Magda

Minestrone to włoska zupa po brzegi wypełniona warzywami, z dodatkiem drobnego makaronu i obowiązkowo posypana parmezanem. Brzmi pysznie i zachęcająco, ale pamiętam jak w dzieciństwie, w czasie wakacji we Włoszech, zjedzenie talerza warzywnej zupy było dla mnie zgrozą. Teraz nie wyobrażam sobie smaczniejszej i bardziej sycącej zupy niż ta – idealna na jednodaniowy, zdrowy obiad.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 2 średnie marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 batat
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • połowa cukinii
  • 50g drobnego makaronu
  • szklanka passaty pomidorowej
  • płaska łyżeczka suszonego tymianku i oregano
  • liść laurowy
  • 1l bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • parmezan do posypania

 

Marchewki, batata i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego myjemy i kroimy w podobnej wielkości kostkę co marchewki. Cukinię myjemy i także kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. 

 

Do dużego garnka wlewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę, marchewkę, seler naciowy oraz batata. Do tego dodajemy roztarte w dłoniach zioła – tymianek i oregano. Wszystko przesmażamy, często mieszając, przez około 3 minuty. Następnie, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę.

 

Po tym czasie dodajemy do garnka passatę pomidorową, liść laurowy oraz zalewamy wszystko bulionem i dodajemy tyle wody, aby wszystkie warzywa zostały przykryte – to zależy od wielkości garnka. Doprawiamy odrobiną soli i gotujemy przez 10 minut.

 

Po 10 minutach dodajemy do garnka suchy makaron oraz cukinię i gotujemy do chwili gdy makaron będzie miękki – maksymalnie 10 minut dla drobnego makaronu. Na sam koniec dodajemy pokrojone na pół pomidorki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem,

 

Gotową zupę podajemy gorącą, dla dodatkowego smaku posypujemy z wierzchu tartym parmezanem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.