Składniki na placuszki (około 8-10 placuszków):
- 1 duża cukinia
- 1 por
- mały pęczek koperku
- około 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Składniki na sos pieczarkowy:
- 300g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła
- szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżki kremówki
- płaska łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od przygotowania sosu pieczarkowego, którego przed polaniem placuszki, podgrzewamy. Pieczarki dokładnie oczyszczamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Kroimy w plasterki. Cebulę szatkujemy na drobno.
Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę, do chwili gdy będzie miękka (aby się nie przypaliła, możemy ją posolić). Następnie, dodajemy pieczarki i razem wszystko smażymy, aż pieczarki zaczną się rumienić. Dodajemy wtedy mąkę i całość mieszamy, smażąc przez kolejna minutę. Wlewamy bulion i dokładnie rozprowadzamy. Doprowadzamy do gotowania, po czym zmniejszamy ogień i dusimy sos około 5-7 minut, aż ładnie zgęstnieje. Dolewamy śmietankę kremówkę, dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem.
Cukinie dokładnie myjemy i nieobraną, trzemy na grubych oczkach tarki. Startą cukinie posypujemy 1 łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby puściła wodę. Następnie dokładnie odsączamy, ale zachowujemy sok.
Pora przekrawamy wzdłuż, następnie dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki. Dodajemy do cukinii. Pęczek koperku myjemy, drobno siekamy i także dodajemy do cukinii.
Do miski wlewamy około 1/2 szklanki wody spod cukinii, wybijamy jajko, po czym dodajemy mąkę i trzepaczką mieszamy na gęste ciasto (jak na naleśniki). Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego miara mąki w przepisie jest orientacyjna. Należy się przygotować na to, że będzie trzeba mąki dosypać, aby ciasto było odpowiednio gęste. Ciasto doprawiamy do smaku sosem sojowym i pieprzem.
Gotowe ciasto dodajemy do cukinii, pora, koperku i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany olej, formujemy placuszki i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar oleju.
Gorące placuszki podajemy polane przygotowanym wcześniej ciepłym sosem pieczarkowym. Ja lubię także polać sobie kwaśną śmietaną.