Placuszki z cukinii z sosem pieczarkowym

Drukuj
25.03.2014   Magda

Wykorzystanie cukinii do placuszków to ciekawa i smaczna propozycja dla tych, którzy znudzili się tradycyjnymi plackami ziemniaczanymi. W smaku niczym nie ustępują tym drugim, a dla niektórych (dla mnie) są nawet lepsze. Nie wiem czy to ich zielony kolor i wiara, że to co zielone to zdrowe i dietetyczne, ale zawsze jem te placki bez wyrzutów. Podawanie ich z sosem pieczarkowym to próba stworzenia wegetariańskiej wersji placka po węgiersku. 

Składniki na placuszki (około 8-10 placuszków):

  • 1 średnia cukinia
  • 1 por
  • mały pęczek koperku
  • około 1 szklanka mąki
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Składniki na sos pieczarkowy: 

  • 350g małych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • łyżka masła
  • 1 serek topiony (może być grzybowy)
  • kubeczek śmietanki kremówki
  • sól i pieprz do smaku

 

Zaczynamy od przygotowania sosu pieczarkowego, którego przed polaniem placuszki, podgrzewamy. Pieczarki dokładnie myjemy. Jeśli używamy malutkich pieczarek, nie musimy ich obierać, tylko przekrawamy na pół. Większe obieramy i kroimy w większą kostkę. Cebulę szatkujemy na drobno.

 

Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę, do chwili gdy będzie miękka (aby się nie przypaliła, możemy ją posolić). Następnie, dodajemy pieczarki i razem wszystko smażymy. Gdy pieczarki puszczą wodę, dodajemy kawałki serka topionego i rozprowadzamy go na patelni. Dolewamy śmietankę kremówkę i całość dusimy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Cukinie dokładnie myjemy i nieobraną, trzemy na grubych oczkach tarki. Startą cukinie posypujemy 1 łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby puściła wodę. Następnie dokładnie odsączamy.

 

Pora przekrawamy wzdłuż, następnie dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki. Dodajemy do cukinii. Pęczek koperku myjemy, drobno siekamy i także dodajemy do cukinii.

 

Do miski wlewamy mleko, wybijamy jajko, po czym dodajemy mąki i trzepaczką mieszamy na gęste ciasto (jak na naleśniki). Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego miara mąki w przepisie jest orientacyjna. Należy się przygotować na to, że będzie trzeba mąki dosypać, aby ciasto było odpowiednio gęste. Ciasto doprawiamy do smaku sosem sojowym i pieprzem.

 

Gotowe ciasto dodajemy do cukinii, pora, koperku i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany olej, formujemy placuszki i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar oleju.

 

Gorące placuszki podajemy polane przygotowanym wcześniej ciepłym sosem pieczarkowym.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.