Placuszki z cukinii z sosem pieczarkowym

Drukuj
25.03.2014   Magda

Wykorzystanie cukinii do placuszków to ciekawa i smaczna propozycja dla tych, którzy znudzili się tradycyjnymi plackami ziemniaczanymi. W smaku niczym nie ustępują tym drugim, a dla niektórych (dla mnie) są nawet lepsze. Nie wiem czy to ich zielony kolor i wiara, że to co zielone to zdrowe i dietetyczne, ale zawsze jem te placki bez wyrzutów. Podawanie ich z sosem pieczarkowym to próba stworzenia wegetariańskiej wersji placka po węgiersku. 

Składniki na placuszki (około 8-10 placuszków):

  • 1 duża cukinia
  • 1 por
  • mały pęczek koperku
  • około 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Składniki na sos pieczarkowy: 

  • 300g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki kremówki
  • płaska łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku

 

Zaczynamy od przygotowania sosu pieczarkowego, którego przed polaniem placuszki, podgrzewamy. Pieczarki dokładnie oczyszczamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Kroimy w plasterki. Cebulę szatkujemy na drobno.

 

Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę, do chwili gdy będzie miękka (aby się nie przypaliła, możemy ją posolić). Następnie, dodajemy pieczarki i razem wszystko smażymy, aż pieczarki zaczną się rumienić. Dodajemy wtedy mąkę i całość mieszamy, smażąc przez kolejna minutę. Wlewamy bulion i dokładnie rozprowadzamy. Doprowadzamy do gotowania, po czym zmniejszamy ogień i dusimy sos około 5-7 minut, aż ładnie zgęstnieje.  Dolewamy śmietankę kremówkę, dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Cukinie dokładnie myjemy i nieobraną, trzemy na grubych oczkach tarki. Startą cukinie posypujemy 1 łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby puściła wodę. Następnie dokładnie odsączamy, ale zachowujemy sok.

 

Pora przekrawamy wzdłuż, następnie dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki. Dodajemy do cukinii. Pęczek koperku myjemy, drobno siekamy i także dodajemy do cukinii.

 

Do miski wlewamy około 1/2 szklanki wody spod cukinii, wybijamy jajko, po czym dodajemy mąkę i trzepaczką mieszamy na gęste ciasto (jak na naleśniki). Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego miara mąki w przepisie jest orientacyjna. Należy się przygotować na to, że będzie trzeba mąki dosypać, aby ciasto było odpowiednio gęste. Ciasto doprawiamy do smaku sosem sojowym i pieprzem.

 

Gotowe ciasto dodajemy do cukinii, pora, koperku i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany olej, formujemy placuszki i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar oleju.

 

Gorące placuszki podajemy polane przygotowanym wcześniej ciepłym sosem pieczarkowym. Ja lubię także polać sobie kwaśną śmietaną.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.