Placuszki z cukinii z sosem pieczarkowym

Drukuj
25.03.2014   Magda

Wykorzystanie cukinii do placuszków to ciekawa i smaczna propozycja dla tych, którzy znudzili się tradycyjnymi plackami ziemniaczanymi. W smaku niczym nie ustępują tym drugim, a dla niektórych (dla mnie) są nawet lepsze. Nie wiem czy to ich zielony kolor i wiara, że to co zielone to zdrowe i dietetyczne, ale zawsze jem te placki bez wyrzutów. Podawanie ich z sosem pieczarkowym to próba stworzenia wegetariańskiej wersji placka po węgiersku. 

Składniki na placuszki (około 8-10 placuszków):

  • 1 średnia cukinia
  • 1 por
  • mały pęczek koperku
  • około 1 szklanka mąki
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Składniki na sos pieczarkowy: 

  • 350g małych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • łyżka masła
  • 1 serek topiony (może być grzybowy)
  • kubeczek śmietanki kremówki
  • sól i pieprz do smaku

 

Zaczynamy od przygotowania sosu pieczarkowego, którego przed polaniem placuszki, podgrzewamy. Pieczarki dokładnie myjemy. Jeśli używamy malutkich pieczarek, nie musimy ich obierać, tylko przekrawamy na pół. Większe obieramy i kroimy w większą kostkę. Cebulę szatkujemy na drobno.

 

Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę, do chwili gdy będzie miękka (aby się nie przypaliła, możemy ją posolić). Następnie, dodajemy pieczarki i razem wszystko smażymy. Gdy pieczarki puszczą wodę, dodajemy kawałki serka topionego i rozprowadzamy go na patelni. Dolewamy śmietankę kremówkę i całość dusimy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Cukinie dokładnie myjemy i nieobraną, trzemy na grubych oczkach tarki. Startą cukinie posypujemy 1 łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby puściła wodę. Następnie dokładnie odsączamy.

 

Pora przekrawamy wzdłuż, następnie dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki. Dodajemy do cukinii. Pęczek koperku myjemy, drobno siekamy i także dodajemy do cukinii.

 

Do miski wlewamy mleko, wybijamy jajko, po czym dodajemy mąki i trzepaczką mieszamy na gęste ciasto (jak na naleśniki). Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego miara mąki w przepisie jest orientacyjna. Należy się przygotować na to, że będzie trzeba mąki dosypać, aby ciasto było odpowiednio gęste. Ciasto doprawiamy do smaku sosem sojowym i pieprzem.

 

Gotowe ciasto dodajemy do cukinii, pora, koperku i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany olej, formujemy placuszki i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar oleju.

 

Gorące placuszki podajemy polane przygotowanym wcześniej ciepłym sosem pieczarkowym.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *