Składniki (na 2 duże porcje):
- 100g kaszy pęczak
- 1 mała cukinia
- pęczek zielonych szparagów
- pół szklanki mrożonego groszku
- 1 duża cebula
- 200ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki masła
Kaszę przepłukujemy na sicie, wrzucamy do wrzącej, dobrze osolonej wody i gotujemy aż będzie al dente. Po ugotowaniu odcedzamy, przelewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do odcieknięcia.
Przygotowujemy warzywa – szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe części. Następnie, odkrawamy główki, które zostawiamy w całości, a resztę łodygi kroimy w plasterki. Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Na patelnię wrzucamy łyżkę masła i gdy zacznie się pienić, wrzucamy cebulę. Szklimy cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż stanie się miękka – około 3-4 minut. Do cebuli dodajemy pokrojone łodygi szparagów oraz startą cukinię i wszystko razem dalej smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut. Po tym czasie, dodajemy na patelnię ugotowaną kaszę, główki szparagów, mrożony groszek oraz bulion, dokładnie mieszamy, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i dusimy około 3-4 minuty. Po upływie tych minut, wrzucamy na patelnie pozostałe 2 łyżki masła i dokładnie mieszamy aż się rozpuści i pokryje wszystkie składniki. Gotowe danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem i od razu podajemy.