Makaron z sosem bolognese

Drukuj
19.11.2022  Magda

Uwielbiam makaron z sosem bolognese, bo ten sos, pachnący, aromatyczny, wprost cudowny, jest dla mnie kwintesencją comfort food – po takim daniu od razu robi się ciepło na sercu. Tak się właśnie czuję po tym daniu, bo oprócz tego że mam mój ukochany sos, fajny drobny makaron, który zjada się sam, to jeszcze grubą warstwę rozpuszczonego, ciągnącego się sera. O mniam…

Składniki (na 3 duże porcje):

  • 300g drobnego makaronu – użyłam macaroni
  • 400g mielonej wołowiny
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • po łyżeczce suszonego oregano i bazylii
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
  • pół szklanki tartej mozzarelli – użyłam tej gotowej, tartej

 

Przygotowujemy warzywa – cebulę obieramy i drobno kroimy. Marchewkę obieramy i także kroimy w bardzo drobną kostkę. Łodygi selera naciowego myjemy, odcinamy końce następnie kroimy w drobą kostkę.

 

Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy, rozgrzewamy i wrzucamy na nią warzywa oraz roztarte w dłoniach zioła – oregano oraz bazylię. Smażymy wszystko, do czasu do czasu mieszając, przez około 5 minut, aż lekko się zeszklą. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, smażymy kolejną minutę, ciągle mieszając. Ściągamy wszystko z patelni na talerz.

 

Na tą samą patelnię wlewamy kolejną łyżkę oliwy, rozgrzewamy i wykładamy mięso. Za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki silikonowej rozdrabniamy mięso na drobne kawałki i smażymy, aż się zarumieni, przez około 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. 

 

Po tym czasie dodajemy na patelnie ocet balsamiczny oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy, smażymy minutę. Dodajemy warzywa do mięsa. Wlewamy passatę pomidorową oraz szklankę wody, Wrzucamy listek laurowy, odrobine soli oraz pieprzu – mieszamy, zmiejszamy ogień na mały, przykrywamy i dusimy przez 20 minut. 

 

W tym czasie gotujemy w dobrze osolonej wodzie drobny makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, ale nie przelewamy wodą – lepiej pokryje się sosem, jeśli zostanie na nim trochę skrobi.

 

Po 20 minutach duszenia sos jest gotowy – próbujemy go i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wyciągamy listek laurowy. Wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy. Na wierzch sypiemy równomiernie mozzarellę, przykrywamy i dusimy jeszcze 2 minuty do chwili rozpuszczenia się sera. Tak przygotowane danie podajemy od razu.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.