Zupa krem z cukinii

Drukuj
23.08.2017   Magda

Krem z cukinii to zupa do zrobienia w mgnieniu oka. Z grubsza posiekane warzywa, woda i trochę cierpliwości aby wszystko doszło w garnku. Blendujemy i gotowe! Delikatną cukinię łączymy ze składnikami, które mają jej więcej smaku – czosnkiem, natką pietruszki i moim ulubionym lubczykiem. 

Składniki (na 3 porcje):

  • 1 duża zielona cukinia lub 2 średnie
  • 1 średnia żółta cukinia – można zastąpić zieloną
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 gałązek natki pietruszki
  • 2 liście lubczyku, można dać 1/3 łyżeczki suszonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka oliwy
  • 500ml zimnej wody

 

Cukinię dokładnie myjemy. Z ich najładniejszych części, kroimy kilka plastrów aby potem udekorować nim wierzch zupy. Jeśli cukinia ma dużo nasion, wycinamy całe a następnie kroimy cukinię w średnią kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.

 

Do dużego garnka wlewamy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy. Na gorący olej wrzucamy cebulę i szklimy od czasu do czasu mieszając, przed około 5 minut. Następnie wrzucamy czosnek i cały czas mieszając, smażymy minutę.

 

Po tym czasie, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, mieszamy i smażymy 3-4 minuty. W międzyczasie, myjemy zioła i z grubsza siekamy – ładne listki pietruszki możemy odłożyć do przybrania zupy.

 

Do warzyw wrzucamy posiekane zioła, dodajemy soli i pieprzu do smaku i zalewamy wodą. Czekamy, aż się zagotuje. Gdy zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy pod półprzykryciem przez 10 minut.

 

W międzyczasie na patelni podgrzewamy oliwę i układamy na niej odłożone plasterki cukini. Z wierzchu doprawiamy solą i pieprzem. Opiekamy z obu stron aż cukinia się zarumieni. Odstawiamy do chwili podania.

 

Po 10 minutach sprawdzamy zupę – jeśli cukinia jest dalej twardawa, wydłużamy gotowanie. Jeśli jest miękka, ściągamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Zupę podajemy gorąca, ozdobioną plasterkami podpieczonej cukinii i natką pietruszki. Możemy też podawać ze świeżym pieczywem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *