Składniki (na 3 porcje):
- 1 duża zielona cukinia lub 2 średnie
- 1 średnia żółta cukinia – można zastąpić zieloną
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 6 gałązek natki pietruszki
- 2 liście lubczyku, można dać 1/3 łyżeczki suszonego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka oliwy
- 500ml zimnej wody
Cukinię dokładnie myjemy. Z ich najładniejszych części, kroimy kilka plastrów aby potem udekorować nim wierzch zupy. Jeśli cukinia ma dużo nasion, wycinamy całe a następnie kroimy cukinię w średnią kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
Do dużego garnka wlewamy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy. Na gorący olej wrzucamy cebulę i szklimy od czasu do czasu mieszając, przed około 5 minut. Następnie wrzucamy czosnek i cały czas mieszając, smażymy minutę.
Po tym czasie, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, mieszamy i smażymy 3-4 minuty. W międzyczasie, myjemy zioła i z grubsza siekamy – ładne listki pietruszki możemy odłożyć do przybrania zupy.
Do warzyw wrzucamy posiekane zioła, dodajemy soli i pieprzu do smaku i zalewamy wodą. Czekamy, aż się zagotuje. Gdy zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy pod półprzykryciem przez 10 minut.
W międzyczasie na patelni podgrzewamy oliwę i układamy na niej odłożone plasterki cukini. Z wierzchu doprawiamy solą i pieprzem. Opiekamy z obu stron aż cukinia się zarumieni. Odstawiamy do chwili podania.
Po 10 minutach sprawdzamy zupę – jeśli cukinia jest dalej twardawa, wydłużamy gotowanie. Jeśli jest miękka, ściągamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę podajemy gorąca, ozdobioną plasterkami podpieczonej cukinii i natką pietruszki. Możemy też podawać ze świeżym pieczywem.