Pieczona kiełbasa z ziemniakami, brokułem i batatem w słodko-pikantnej marynacie

Drukuj
31.08.2019   Magda

To już kolejny przepis, gdzie ugotowane dzień wcześniej ziemniaki znajdą swoje zastosowanie. I to w jakim połączeniu – podpieczona kiełbasa, słodki batat oraz chrupiące brokuły, a to wszystko pokryte słodko-pikantną miodowo-musztardową marynatą. Wierzcie mi lub nie, ale dla mnie to ostatnio najlepsze wykorzystanie ziemniaków i kiełbasy. A potwierdzeniem tego, że pyszne były komplementy od męża i oczywiście wyczyszczone do najmniejszej drobinki talerze. 

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 1 pętko kiełbasy podwawelskiej
  • 6 dużych różyczek brokułu
  • 500g ostudzonych, ugotowanych ziemniaków w mundurkach – 
  • 1 duży batat
  • 3 łyżki oleju

Na marynatę:

  • łyżeczka mustardy delikatesowej
  • łyżeczka mustardy ziarnistej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • po pół łyżeczki suszonego oregano i bazylii

 

Wszystkie składniki na marynatę łączymy w miseczce – mieszamy musztardy, miód, dodajemy przeciśnięty czosnek, roztarte w dłoniach zioła, a wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przegryzienia.

 

Przygotowujemy warzywa – batata obieramy i kroimy w drobną kostkę. Brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Ugotowane ziemniaki kroimy w kawałki wielkości kęsa. 

 

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy ugotowane ziemniaki oraz pokrojonego batata i wszystko podsmażamy, aż dobrze się zarumieni – około 8-10 minut, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Do opieczonych ziemniaków dodajemy pokrojone brokuły oraz około 4 łyżek wody, przykrywamy patelnię i dusimy wszystko około 5 minut, na średnim ogniu. Po tym czasie odsłaniamy pokrywkę i jeszcze chwilę smażymy, aż reszta wody odparuje i wszystko zacznie się przypiekać. Warzywa ściągamy z patelni na talerz.

 

Na tą samą patelnię wlewamy łyżkę oleju i gdy się nagrzeje, wrzucamy kiełbasę – obsmażamy kiełbasę aż zacznie się rumienić. Do zarumienionej kiełbasy dodajemy połowę marynaty, mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Do kiełbasy dodajemy podpieczone wcześniej warzywa, resztę marynaty i wszystko dokładnie mieszamy.

 

Tak przygotowane danie od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *