Składniki (na 2 duże porcje):
- 2 duże cukinie
- 2 łyżki oliwy
- łyżka masła
- łyżka mąki
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki tartego parmezanu i odrobina do posypania
- 1/2 szklanki tartego Cheddara
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków świeżej bazylii
Cukinie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw, tniemy długie, szerokie paski. Dochodzimy do gniazda nasiennego, które nie jest na tyle jędrne i smaczne, aby zrobić z niego makaron. Paski cukinii odkładamy.
Przygotowujemy sos – do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy. Gdy zacznie się pienić, wsypujemy mąkę i prażymy na małym ogniu, aż stanie się złocista. Następnie, nie przestając mieszać, najlepiej mieszać wszystko rózgą, wlewamy stopniowo mleko – najlepiej jest wlać 1/4 mleka i rozprowadzić na gładką, gęstą pastę, a następnie wlać resztę mleka i dokładnie rozmieszać. Gotujemy sos, aż zacznie gęstnieć, ale pozostanie jeszcze dość płynny, często mieszając. Ściągamy z ognia, wrzucamy do niego ser, doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy i na chwilę odstawiamy.
Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy na nią makaron z cukinii – smażymy wszystko na dużym ogniu, przez około 3-4 minut, do lekkiego zwiotczenia cukinii, od czasu do czasu delikatnie mieszając. W międzyczasie siekamy na drobno liście bazylii i wrzucamy na patelnię. 3/4 sosu wlewamy na patelnię z cukinią, delikatnie mieszamy i ściągamy z ognia.
Gorące danie od razu wykładamy na talerze, z wierzchu polewając jeszcze pozostałym sosem i posypując startym parmezanem. Od razu podajemy.