Składniki (na 3-4 porcje):
- około 150g kawałek dyni
- 2 średnie marchewki
- 2 łodygi selera
- 1 duża cebula
- 250g wędzonego boczku
- pół puszki czerwonej fasoli
- puszka krojonych pomidorów
- 750ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki drobnego makaronu – użyłam orzo
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- około łyżki miodu lub łyżeczka cukru
- parmezan do podania
Przygotowujemy najpierw warzywa – marchewkę obieramy i kroimy w małą kostkę. W podobnej wielkości kostkę co marchewkę kroimy selera naciowego oraz cebulę. Dynię obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Fasolę odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.
Boczek kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy 3 łyżki oliwy, rozgrzewamy. Na oliwę wrzucamy pokrojony boczek i smażymy chwilę, aż zacznie się lekko przypiekać – maksymalnie 3-4 minut, często mieszając. Do boczku wrzucamy pokrojoną marchewkę, selera i cebulę, smażymy wszystko razem przez 7-8 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do garnka następnie wrzucamy dynię, wlewamy pomidory oraz bulion.Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przed 20 minut. Po tym czasie dodajemy makaron orzo oraz fasolę, mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut.
Po tym czasie próbujemy, dodajemy do smaku miód lub cukier, sól oraz pieprz. Zupę podajemy gorącą, posypaną natką pietruszki i dużą porcją tartego parmezanu.