Pieczona fasolka w greckim stylu

Drukuj
01.07.2020   Magda

Jeśli lubicie białą fasolę to ten przepis zdecydowanie przypadnie Wam do gustu. W tym daniu znajdziemy kremową i delikatną małą fasolkę upieczoną w aromatycznym, pomidorowo-warzywnym sosie. Dodatek świeżych ziół i oliwy, a do tego świeży chleb i słona feta do podania wprowadzą nas w bardzo śródziemnomorski klimat. 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 2 puszki białej fasoli – u mnie mała fasolka
  • puszka krojonych pomidorów
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • garść świeżych ziół – używałam mięty, oregano i nać z selera
  • 2 łyżki oliwy i trochę do skropienia
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta chili
  • pół łyżeczki cukru
  • gałązka pomidorków koktajlowych – opcjonalnie

Do podania:

  • świeże pieczywo
  • feta do posypania

 

Zaczynamy od przygotowania warzyw – marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego myjemy i także kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i także drobno siekamy. 

 

Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, a gdy się nagrzeje, wrzucamy na nią wszystkie pokrojone wcześniej warzywa. Smażymy wszystko od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną i zaczną się rumienić – około 8-10 minut na średnim ogniu.

 

W międzyczasie polecam odcedzić i przepłukać fasolę z puszki, a także umyć i posiekać na drobno większość z przygotowanych ziół – ładne listki oregano zostawiłam do udekorowania danie z wierzchu. 

 

Do warzyw na patelnię dodajemy passatę pomidorową oraz pomidory z puszki, którą opłukujemy około połową objętości wody i także wlewamy na patelnię. Dodajemy posiekane zioła, szczyptę chili, cukier oraz wstępnie doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Dusimy wszystko pod przykryciem około 10 minut.

 

W międzyczasie wstawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia na której położymy naczynie z fasolą polecam wyłożyć papierem lub folią aluminiową, ponieważ podczas pieczenia fasolka będzie pryskać. 

 

Do sosu dodajemy odcedzoną fasolkę, wszystko dokładnie mieszamy, próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Z wierzchu skrapiamy fasolkę odrobiną oliwy. Jeśli chcemy układamy także kilka pomidorków koktajlowych, najlepiej z gałązką, oraz odłożone wcześniej listki oregano.

 

Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 30 minut.

 

Po tym czasie danie jest gotowe. Podajemy je gorące, ze świeżym chlebem i posypany fetą – jest to fajny słony kontrast dla słodkawej fasolki.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.