Zielona pieczeń z indyka

Drukuj
20.12.2022  Magda

W kontraście do ciężkich potraw wigilijnych, na kolejny dzień Świąt, zaserwuję zieloną pieczeń z indyka. Indyk słynie z tego, że jest chudym mięsem, a w połączeniu z cukinią, koperkiem, szczypiorkiem tworzy pyszną, delikatną i lekką pieczeń, idealną na obiad dla całej rodziny. Polecam ten przepis, nie tylko na Święta, sprawdzi się super na codzienny obiad – prosty, smaczny i szybki, nie wymaga ogromnych przygotowań, a można nakarmić wiele zgłodniałych brzuchów. Można ją też podać z jasnym sosem, do tego kopytka – coś wspaniałego – wiem, bo testowałam już różne sposoby podania tej pieczeni. Świetnie też pasuje do niej szybki sos żurawinowy – przepis do znalezienia na blogu. Polecam!

Składniki (na dużą pieczeń, dla 4-5 osób):

  • 800g mielonego mięsa z indyka – użyłam z piersi
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki świeżego, drobno siekanego koperku – może być mrożony
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorem
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju i trochę do posmarowania
  • pieprz do smaku
  • łyżeczka musztardy Dijon lub podobnej, kremowej

Do podania:

 

Zaczynamy od przygotowani cukini – myjemy, odcinamy końce, ale nie obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach, delikatnie solimy i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.

 

W tym czasie do dużej miski przekładamy mięso, dodajemy do niego drobno posiekaną dymkę, koperek, sos sojowy, jajko, bułkę tartą, 3 łyżki oleju, pieprz i musztardę. Odstawiamy na chwilę.

 

Po 10 minutach odciskamy w rękąch porządnie startą cukinię i dodajemy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy, do połączenia składników – najlepiej ręką, ale można też łyżką.

 

Nastawiamy piekarnik na 160°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, ale jeśli mamy teflonową, nie trzeba wykładać papieru. Mięso przekładamy na środek papieru i formujemy je w kształt pieczeni – robimy to dociskając lekko mięso, aby w środku nie było dziur. Wierzch pieczeni smarująmy odrobiną oleju.

 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie mięso jest gotowe, ale jeśli nie zarumieniło się podczas pieczenia, na 2 minuty możemy jeszcze je przypiec na opcji grill. 

 

Mięso jest gotowe do podania z ulubionymi dodatkami. Kroimy je w grube plastry.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.