Klopsiki z indyka w sosie porowym

Drukuj
28.06.2023  Magda

Uwielbiam słodki smak porów, najlepiej takich zatopionym w kremowym sosie ze śmietanki – jednocześnie delikatny, a jednak z charakterem. Taki sos jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a można go podawać prawie ze wszystkim – sam do ziemniaków, makaronów, lub serować z mięsem a nawet rybą. W dzisiejszym wydaniu coś co bardzo przypasowało moim dzieciakom – klopsiki z indyka, delikatne, świetnie pasujące do tego sosu. Obiad był gotowy dosłownie w chwilę, podałam z młodymi ziemniaczkami i koperkiem i było pysznie.

Składniki (na 4 duże porcje):

  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • 1 mała, pszenna bułka, wcześniej namoczona w wodzie
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula lub łyżeczka suszonej, mielonej cebuli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżka drobno siekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

Na sos:

  • 2 duże pory
  • 1 duży ząbek czosnku
  • opakowanie kremowego serka śmietankowego – polecam z Piątnicy albo Łaciate
  • 330ml śmietanki kremówki 30%
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka świeżego drobno siekanego koperku – opcjonalnie

 

Zaczynamy od przygotowania klopsików – do miski przekładamy mięso, dodajemy do niego niego dobrze odciśniętą z wody bułkę, jajko, cebulę – jeśli żywą to polecam bardzo drobno posiekać, najlepiej w robocie kuchennym, paprykę słodką, koperek, sól i pieprz do smaku – wszystko razem dokładnie mieszamy, najlepiej ręką, ale można też łyżką. Z masy formujemy klopsiki – ja odmierzałam około łyżki mięsa i takiej wielkości klopsiki kulałam – pamiętajcie, że od ich wielkości zależy też czas który potem poświęcimy na duszenie ich w sosie – im większe, tym dłużej będzie trzeba dusić. Wstawiamy na chwilę do lodówki.

 

Przygotowujemy pory – odcinamy korzenie oraz wierzch, ale zostawiamy też trochę zielonej części. Jeśli wierzchnia warstwa jest brzydka, ściągamy ją. Pory dokładnie myjemy pod wodą, zwłaszcza od góry, patrząc czy nie ma piasku między warstwami. Pory następnie kroimy w krążki. Czosnek obieramy i ścieramy na drobno.

 

Na dużej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, gdy zacznie się pienić, rozprowadzamy po całej patelni i wykładamy klopsiki – na mojej udało się usmażyć wszystkie na raz. Smażymy klopsiki na złocisto, z każdej strony – moje obracałam 3 razy. Podpieczone, ściągamy na talerz.

 

Na patelnie po pieczeniu klopsików wrzucamy kolejną łyżkę masła i rozpuszczamy. Wrzucamy pory i odrobinę je solimy – smażymy na patelni, często mieszając, aż zmiękną i zaczną się lekko podpiekać. Jeśli jednak zaczynają się mocno zrumieniać a dalej wydają się dość twarde, polecam wlać 3-4 łyżki wody i dalej smażyć-dusić kolejne kilka minut. Następnie dodajemy starty czosnek i jeszcze minutę smażymy cały czas mieszając. 

 

Dodajemy kremowy serek i rozprowadzamy na patelni – jak się zagrzeje, sam zacznie się lekko rozpływać. Dolewamy kremówki i wszystko dokładnie mieszamy. Próbujemy i doprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Do sosu wkładamy klopsiki, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez 10 minut.

 

Po upływie tego czasu danie jest gotowe. Możemy je ponownie spróbować i doprawić jeśli jest potrzeba. Z wierzchu polecam posypać świeżym koperkiem – w sezonie, a zimą można nawet mrożonym.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.