Pieczona brukselka z octem balsamicznym, granatem i orzechami

Drukuj
21.12.2022  Magda

Jedno z moich ulubionych zimowych warzyw już w sklepach, więc szkoda nie korzystać do woli. Brukselkę uwielbiam, moja rodzina też, nawet dzieciaki, chociaż dla mnie zawsze była zmorą w dzieciństwie. W tym wydaniu posmakuje każdemu – lekko słodka, chrupiąca, ze strzelającym soczystym granatem i orzechami – bardzo w świątecznym, zimowym stylu. Tak przygotowana sprawdzi się wspaniale jako dodatek do świątecznego mięsa czy ryby. Wypróbujecie, na codzień i od święta.

Składniki (na 3 duże porcje):

  • około 1kg brukselki
  • łyżka oliwy i jeszcze trochę do skropienia
  • łyżka gęstego octu balsamicznego
  • łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka siekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki pestek z granata

 

Nastawiamy piekarnik na 170°.

 

Przygotowujemy brukselkę – myje ją, jeśli wierzchnie liście są brzydkie, usuwamy je. Małe kroimy na pół, większe na ćwiarki. Przekładamy na blachę do pieczenia, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem – wszystko dokładnie mieszamy, wcierając oliwę z przyprawami w brukselkę. Przykrywamy blachę folią i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

 

W międzyczasie w kubku mieszamy ocet balsamiczny z sosem sojowym oraz łyżką oliwy. 

 

Po 20 minutach wyciągamy brukselki z piekarnika, polewamy przygotowanym sosem i mieszamy aby się dobrze pokryły. Wstawiamy jeszcze na 10 minut do piekarnika.

 

Po tym czasie brukselka jest gotowa. Dodajemy do niej pestki granata oraz siekane orzechy, mieszamy. Podajemy na ciepło.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.