Składniki (na 3 duże porcje):
- około 1kg brukselki
- łyżka oliwy i jeszcze trochę do skropienia
- łyżka gęstego octu balsamicznego
- łyżka sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- łyżka siekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki pestek z granatu
Nastawiamy piekarnik na 170°.
Przygotowujemy brukselkę – myje ją, jeśli wierzchnie liście są brzydkie, usuwamy je. Małe kroimy na pół, większe na ćwiartki. Przekładamy na blachę do pieczenia, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem – wszystko dokładnie mieszamy, wcierając oliwę z przyprawami w brukselkę. Przykrywamy blachę folią i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
W międzyczasie w kubku mieszamy ocet balsamiczny z sosem sojowym oraz łyżką oliwy.
Po 20 minutach wyciągamy brukselki z piekarnika, polewamy przygotowanym sosem i mieszamy aby się dobrze pokryły. Wstawiamy jeszcze na 10 minut do piekarnika.
Po tym czasie brukselka jest gotowa. Dodajemy do niej pestki granatu oraz siekane orzechy, mieszamy. Podajemy na ciepło.