Filet w panierce z płatków kukurydzianych z dodatkami

Drukuj
29.08.2016   Magda

Jeśli lubicie chrupiącą panierkę na kotlecie to koniecznie musicie wypróbować taką z płatków kukurydzianych – takiej chrupkości dotąd nie było na moim talerzu 🙂 Dodatkowo, dobrej jakości filet z kurczaka, najlepiej świeży i z chodu ekologicznego, zapewni odpowiednią soczystość i świetny smak. Do tego letnia sałatka z młodej cukinii i w sumie obiad gotowy. Dla głodomorów, można dorzucić także pieczone ziemniaczki.

Składniki (na porcję dla 2 osób):

  • 2 średniej wielkości filety z kurczaka
  • 200g płatków kukurydzianych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki musztardy kremskiej
  • szczypta soli
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • olej do smażenia

Pieczone ziemniaczki:

  • 0,5kg młodych ziemniaków
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju do skropienia ziemniaków

Surówka z młodej cukinii:

  • 2 małe młode cukinie
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • pół pęczku natki pietruszki – u mnie karbowana
  • łyżka ziaren słonecznika
  • sól i pieprz do smaku

 

Jeśli mamy ochotę podać danie z dodatkami najlepiej jest zacząć od ziemniaków – porządnie szorujemy ziemniaki, przekładamy je do garnka, dodajemy łyżkę soli i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy i podgotowujemy aż będą wpół ugotowane. 

 

Nagrzewamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Podgotowane ziemniaki kroimy w ćwiartki i układamy skórką do dołu na blaszce. Posypujemy je solą i pieprzem, skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. 

 

W międzyczasie przygotowujemy kotlety i surówkę. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i rozbijamy tłuczkiem na kotlety grubości około 0,5cm. W talerzu rozkłócamy jajko, dodajemy do niego musztardę, sól i paprykę i wszystko dokładnie mieszamy. Wkładamy rozbite kotlety do jajka z musztardą i dokładnie pokrywamy. Odstawiamy na czas przygotowania surówki.

 

Na suchej patelni prażymy słonecznik, aż stanie się złocisty. Odstawiamy. Umytą cukinie przekrawamy na pół i za pomocą dużej obieraczki do warzyw tniemy na długie, cienkie paski. Przekładamy do dużej miski. Do robota kuchennego wkładamy umytą natkę pietruszki (możemy odłożyć najładniejsze listki do ozdobienia), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Przez chwilę rozdrabniamy. Do tego dodajemy jogurt i jeszcze kilka razy pulsacyjnie wszystko mieszamy. Odstawiamy gotowy dressing aby polać nim surówkę na chwilę przed podaniem. 

 

Płatki kukurydziane zgniatamy w rękach w drobne okruchy i rozkładamy na dużym talerzu. Każdy z kotletów dokładnie obtaczamy w panierce z płatków, dokładnie dociskając panierkę. Na 2 patelnie wylewamy po odrobinie oleju – możemy też smażyć jeden po drugim na jednej patelni, wtedy ten pierwszy po upieczeniu wstawiamy do nagrzanego, ale wyłączonego piekarnika, w którym już powinny czekać gotowe ziemniaki. Olej dobrze nagrzewamy i wkładamy kotlety. W chwili gdy je wkładamy zmniejszamy ogień do połowy i smażymy kotlety z każdej strony na złocisty kolor – zmniejszenie ognia po włożeniu mięsa jest konieczne, aby panierka od razu się nie spaliła, zanim mięso w środku się upiecze. 

 

Upieczone kotlety podajemy gorące z ziemniakami. Surówkę polewamy dressingiem, mieszamy a na wierzch posypujemy odłożoną natką i prażonym słonecznikiem.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.