Sałatka z tortellini i brokułem

Drukuj
22.04.2016   Magda

Tortellini z serowym nadzieniem jako baza sałatki to propozycja jak przy niewielkiej ilości składników i minimum czasu podać coś sycącego na stół. Sprawdza się na przyjęciach, zapakowana do pracy jest smacznym lunchem, a nawet niezłym obiadem. 

Składniki (na 4-6 porcji):

  • opakowanie tortellini z nadzieniem serowym
  • 1 duży brokuł
  • opakowanie fety
  • 4 łyżki słonecznika

Dressing:

  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju

 

Tortellini wrzucamy do dobrze osolonego wrzątku, dodajemy do nich łyżkę oleju i gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowane przelewamy kilka razy wodą, aby się nie posklejały.

 

Umytego brokuła gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ugotowanego odcedzamy, hartujemy w bardzo zimnej wodzie, aby zachował swój zielony kolor – polecamy po odcedzeniu wsadzić go na chwilę do dużej miski wypełnionej zimną wodą z lodem.

 

Ugotowany makaron przekładamy do dużej miski, w której będziemy mieszać sałatkę. Duże różyczki brokułów dzielimy na pół, mniejsze na połówki, dodajemy do makaronu. Fetę kroimy w dużą kostkę i też dodajemy do reszty.

 

Na suchej patelni prażymy słoneczki, aż trochę się przyrumieni i zacznie pachnieć, następnie dodajemy 2/3 słonecznika i mieszamy. 

 

W osobnej miseczce robimy sos – mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie łączymy. Gotowym sosem polewamy sałatkę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki, bo sałatka najlepiej smakuje jak się przegryzie 2-3 godziny. Przed podaniem posypujemy odłożonym prażonym słonecznikiem.

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.