Składniki (na 4 porcje):
- opakowanie gotowych gnocchi (500g)
- 500g pieczarek
- 10 suszonych pomidorów z oleju
- opakowanie świeżego jarmużu (200g)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju spod pomidorów
- sól i grubo mielony pieprz do smaku
- szczypta płatków chili
- tarty parmezan do posypania
- olej
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy na niego gnocchi. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu oraz chili i podpiekamy z obu stron na złocisty kolor. Ściągamy z patelni.
Na tą samą patelnię wrzucamy oczyszczone i pokrojone pieczarki – duże kroje w plasterki a małe tylko na pół. Smażymy przez około 10-15 minut aż się skurczą, odparują i zaczną się podpiekać na złoto.
Po tym czasie dodajemy do nich posiekany jarmuż, pokrojone w paseczki pomidory oraz olej spod pomidorów. Smażymy wszystko razem, często mieszając, aż jarmuż stanie się miękki – około 10 minut. Na sam koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podpieczone gnocchi i mieszamy. Zostawiamy na patelni jeszcze przez 3 minuty aby gnocchi się zagrzały a czosnek podpiekł. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorące, każdą porcję posypując tartym serem.
Bardzo by mi smakował taki obiad, smaki, które lubię.