Pizza na żytnim z gruszkami i serem pleśniowym

Drukuj
 05.05.2016   Magda
Połączenie smakowe słodkich gruszek z kremowym i pikantnym pleśniowym serem to nic nowego, ale zachwyca za każdym razem. Mnie tym razem skusiło, aby ułożyć te smaki na pizzy, którą przygotowałam z mąki żytniej. Dzięki temu dodatkowi uzyskałam subtelnie orzechowe w smaku ciasto, które świetnie się łączy z dodatkami na wierzchu.

Składniki (na 1 pizzę):

  • 200g mąki żytniej pełnoziarnista
  • 150g mąki pszennej
  • 10g suchych drożdzy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 250ml ciepłej wody

Dodatki:

  • 2 dojrzałe gruszki
  • 100g sera z niebieską pleśnią
  • pół kulki mozzarelli
  • pół cebuli pokrojonej w piórka
  • oliwa do posmarowania ciasta
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku

 

Mąkę żytnią i pszenną przesiewamy do dużej miski. Tworzymy otwór do którego wlewamy wodę, oliwę, dodajemy szczyptę soli, cukru oraz drożdże. Widelcem zbieramy mąkę z brzegów miski i mieszamy ją z wodą. Gdy ciasta nie będzie się już dało wyrabiać widelcem, przekładamy je na podsypaną mąką deskę i zagniatamy około 10 minut na sprężyste, gładkie ciasto. Kulę ciasta przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ciepłą ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.

 

Po upływie tego czasu, wyrośnięte ciasto wykładamy z powrotem na posypaną deskę i wyrabiamy jeszcze 5 minut. Następnie rozwałkowujemy na płaski, owalny placek, który przekładamy na blachę wyłożoną papierem, ewentualnie na tackę do pizzy. Tworzymy wyższy rant pizzy palcami. W międzyczasie, nagrzewamy piekarnik na 200°. 

 

Wierzch ciasta skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Umyte gruszki dzielimy na ćwiartki, usuwamy pestki i jeszcze raz przekrawamy na pół. Układamy je na wierzchu pizzy. Na nie układamy pokrojoną w piórka cebulę. Ser pleśniowy oraz mozzarellę rozrywamy w palcach na mniejsze kawałki i układamy na wierzchu pizzy. Tak gotową pizzę wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

 

Po tym czasie, wyciągamy pizzę i na sam jej środek wbijamy jajko. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut. Pizzę podajemy gorącą.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *