Zapiekanka z pęczakiem i warzywami

Drukuj
31.07.2017   Magda
Taka piękna, kolorowa, warzywna zapiekanka to świetny pomysł na letni obiad. Jest to lekka kompozycja bukietu warzyw, z sycącą kaszą i kremowym, zapiekanym sosem serowym. Posmakuje wszystkim wielbicielom wege dań, a także zachęci dzieci do jedzenia warzyw, dzięki serowej pierzynce. Ja najbardziej lubię wymieszać wszystko na talerzu, aby pokryło się sosem. Pychota!

Składniki (na 4 porcje):

  • 200g kaszy pęczak
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • porządna łyżka soli
  • 1 średnia cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • mały brokuł
  • 150g pomidorków koktajlowych
  • mała cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • odrobina masła do wysmarowania formy

Serowy beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 serki topione
  • 2 łyżki świeżych, posiekanych ziół – u mnie koperek, szczypiorek i bazylia
  • sól i pieprz do smaku

 

Kaszę pęczak przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Wrzucamy ją do dobrze osolonego wrzątku, do którego dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy aż będzie al dente – około 15 minut, ale najlepiej jest spróbować czy taka twardość nam odpowiada. Odcedzamy, raz przepłukujemy i usuwamy przyprawy.

 

Przygotowujemy warzywa – brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki i obgotowujemy w osolonym wrzątku przez 3 minuty, następnie hartujemy w misce z zimną wodą, odcedzamy i wkładamy do dużej miski, w której będziemy mieszać wszystkie warzywa.

Umyte papryki przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w podobnej wielkości kawałki co paprykę. Cukinię myjemy i kroimy w średniej grubości talarki. Pomidorki myjemy, osuszamy, wkładamy do miski z podgotowanym brokułem.

 

Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy papryki. Smażymy, aż zaczną się podpiekać, po czym wyciągamy je do miski z przygotowanymi już warzywami. Na tej samej patelni, dolewamy kolejną łyżkę oleju i smażymy cebulę, odrobinę ją solimy – smażymy na średnim ogniu, aż trochę zmięknie i zacznie się przypiekać. Wyciągamy ja do miski z resztą warzyw.

 

Na sam koniec, na tej samej patelni, dolewamy ostatnią łyżkę oleju, zwiększamy ogień i podsmażamy cukinię, aż dobrze się podpiecze. Podpieczoną dodajemy do warzyw, które do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

 

Przygotowujemy beszamel – w rondlu rozpuszczamy masło, gdy się rozpuści, wsypujemy mąkę, mieszamy i chwilę podsmażamy, aż nabierze złocistego koloru. Z pomocą rózgi, zaczynamy powoli łączyć mleko z zasmażką, ciągle mieszając wlewamy małym strumykiem mleko. Gotujemy, do czasu do czasu mieszając, aż beszamel zacznie gęstnieć do konsystencji rzadkiego budyniu. Ściągamy z ognia i dodajemy do niego pokrojony w kostkę serek topiony i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Dodajemy posiekane zioła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i delikatnie mieszamy.

 

Nagrzewamy piekarnik na 200°. Formę żaroodporną smarujemy masłem. Na dno formy wysypujemy równą warstwę kaszy, na nią układamy warzywa. Całość polewamy serowym beszamelem i możemy delikatnie z wierzchu zamieszać, aby sos dostał się też do kaszy. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do momentu, aż sos się zarumieni na wierzchu – około 20-30 minut. Podajemy gorące, posypane świeżymi ziołami. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *