Składniki (na 3 małe porcje):
- opakowanie gotowych tortellini nadziewanych prosciutto
- 1 mała cukinia
- połowa cebuli
- 150g kremowego serka
- 100ml śmietanki
- 3 łyżki tartego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- łyżka masła oraz trochę do wysmarowania foremek
Zagotowujemy garnek wody, aby mieć już gotową aby ugotować tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Piekarnik nastawiamy na 180°. Foremki do zapiekania wysmarowujemy masłem.
Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno ścieramy.
Do gotującej się wody wrzucamy tortellini, mieszamy i niech się gotują, a w tym czasie rozpuszczamy na patelnie łyżkę masła. Gdy zacznie się pienić, wrzucamy cebulę i smażymy jakieś 2-3 minuty, aż lekko zmięknie. Do niej dodajemy startą cukinię i wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie – około 3-4 minuty. Do warzyw wlewamy kremówkę oraz dodajemy serek i dokładnie mieszamy do rozprowadzenia. Ściągamy z ognia. Do tego dodajemy świeżo odcedzone tortellini, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie ale delikatnie mieszamy.
Całość z patelni rozkładamy równomiernie do naczyń do zapiekania. Na wierzch posypujemy tartym parmezanem. Wstawiamy do piekarnika, do zapieczenia na 10-15 minut. Z wierzchu danie powinno być zarumienione.