Zapiekane tortellini z prosciutto

Drukuj
05.11.2020   Magda

Gotowe tortellini, nadziewane aromatyczną szynką prosciutto, zapieczone ze startą cukinią, śmietanką i parmezanem to pomysł na bardzo proste danie, które po spróbowaniu może okazać Waszym ulubionym przepisem na szybki obiad. Tortellini kupiłam w znanej sieciówce, więc są łatwo dostępne. Oczywiście mogą być też z innym nadzieniem, ważne aby były to te świeże z paczki, a nie w formie suchego makaronu tortellini z nadzieniem. Jak kupicie takie tortellini to koniecznie wypróbujcie je z tym przepisem!

Składniki (na 3 małe porcje):

  • opakowanie gotowych tortellini nadziewanych prosciutto
  • 1 mała cukinia
  • połowa cebuli
  • 150g kremowego serka
  • 100ml śmietanki
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka masła oraz trochę do wysmarowania foremek

 

Zagotowujemy garnek wody, aby mieć już gotową aby ugotować tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 

Piekarnik nastawiamy na 180°. Foremki do zapiekania wysmarowujemy masłem. 

 

Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno ścieramy.

 

Do gotującej się wody wrzucamy tortellini, mieszamy i niech się gotują, a w tym czasie rozpuszczamy na patelnie łyżkę masła. Gdy zacznie się pienić, wrzucamy cebulę i smażymy jakieś 2-3 minuty, aż lekko zmięknie. Do niej dodajemy startą cukinię i wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie – około 3-4 minuty. Do warzyw wlewamy kremówkę oraz dodajemy serek i dokładnie mieszamy do rozprowadzenia. Ściągamy z ognia. Do tego dodajemy świeżo odcedzone tortellini, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie ale delikatnie mieszamy.

 

Całość z patelni rozkładamy równomiernie do naczyń do zapiekania. Na wierzch posypujemy tartym parmezanem. Wstawiamy do piekarnika, do zapieczenia na 10-15 minut. Z wierzchu danie powinno być zarumienione.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.