Składniki (na 3-4 porcje):
- 1 średni brokuł
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- paczka makaronu świderki
- 5-6 ogórków kiszonych
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie łyżka marynowanych kaparów
- posiekana dymka
Brokuły myjemy i wrzucamy do osolonego wrzątku na 5 minut. Po tym czasie, wyciągamy łyżką cedzakową, przekładamy do miski z bardzo zimną wodą i hartujemy kilka sekund. Dzięki temu brokuły zachowają ładny zielony kolor. Wyciągamy z wody na durszlak do odcieknięcia.
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Wrzucamy do dużej miski, w której będziemy robić sałatkę. Tuńczyka odcedzamy z oleju i wrzucamy duże kawałki do makaronu. Ogórki, po wyciągnięciu ze słoika, obmywamy w zimnej wodzie i kroimy najpierw na pół, a potem w plasterki. Jeśli ogórki są małe nie trzeba ich przekrawać na pół, wystarczy pokroić je w plasterki. Pokrojone ogórki dodajemy do makaronu.
Do sałatki dodajemy majonez, jogurt, posiekaną dymkę, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy brokuły – małe różyczki wrzucamy z całości, większe kroimy na pół. Delikatnie mieszamy. Dla chętnych do sałatki można dodać posiekane na drobno kapary – pogłębią kwaskowe smaki w sałatce.