Składniki (na 4 porcje):
- około 700g upieczonej dyni
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka ziaren kolendry
- łyżeczka kminu rzymskiego
- szczypta chili
- 1 l bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oliwy
Do przybrania:
- 3 łyżki pestek z dyni
- 5 łyżek brązowego cukru
- szczypta słodkiej papryki w proszku
Do dużego garnka wlewamy oliwę i szklimy na nią drobno pokrojoną cebulę – około 5 minut. Następnie dodajemy do niej kolendrę, kmin, chili oraz czosnek i smażymy wszystko razem przez 2 minuty. Następnie dodajemy upieczone kawałki dyni i wlewamy bulion. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy karmelizowane pestki dyni – na patelnie wsypujemy cukier i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy zacznie się karmelizować na brzegach, kolistymi ruchami patelni go mieszamy. Gdy cukier całkowicie zacznie się karmelizować, dodajemy do niego paprykę w proszku oraz pestki z dyni i mieszamy patelnią aż karmel pokryje pestki. Ostawiamy.
Gotową zupę blendujemy na gładki krem. Podajemy gorącą z porządną porcją pestek dyni i kleksami śmietanki jak ktoś lubi nutę łagodności w pikantnej zupie.