Rozgrzewający krem z dynii z karmelizowanymi pestkami dyni

Drukuj
31.10.2015   Magda
Jeśli chodzi o dynie, moja głowa jest zawsze pełna pomysłów na jej wykorzystanie. Kremowe zupy dyniowe to już klasyk, testowałam ich mnóstwo. Jednak w porze jesiennej, najbardziej pasują mi te rozgrzewające propozycje – dzisiaj jedna z nich. Efekt rozgrzewający zapewniają nuty kminu, chili, kolendry i czosnku.

Składniki (na 4 porcje):

  • około 700g upieczonej dyni
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • szczypta chili
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oliwy

Do przybrania:

  • 3 łyżki pestek z dyni
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • szczypta słodkiej papryki w proszku

 

Do dużego garnka wlewamy oliwę i szklimy na nią drobno pokrojoną cebulę – około 5 minut. Następnie dodajemy do niej kolendrę, kmin, chili oraz czosnek i smażymy wszystko razem przez 2 minuty. Następnie dodajemy upieczone kawałki dyni i wlewamy bulion. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. 

 

W międzyczasie przygotowujemy karmelizowane pestki dyni – na patelnie wsypujemy cukier i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy zacznie się karmelizować na brzegach, kolistymi ruchami patelni go mieszamy. Gdy cukier całkowicie zacznie się karmelizować, dodajemy do niego paprykę w proszku oraz pestki z dyni i mieszamy patelnią aż karmel pokryje pestki. Ostawiamy.

 

Gotową zupę blendujemy na gładki krem. Podajemy gorącą z porządną porcją pestek dyni i kleksami śmietanki jak ktoś lubi nutę łagodności w pikantnej zupie.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.