Kurczak w sosie paprykowym

Drukuj
25.11.2019   Magda

Po pierwszym kęsie tego dania była przekonana, że nigdy nie jadłam pyszniej przygotowywanego w sosie kurczaka w życiu. No dobra dobra, jest wiele innych pysznych przepisów tego typu, ale trzeba przyznać, że ten też ma to coś. Kremowy, jednocześnie słodki i kwaskowy, do tego nutka pikanterii, a w tym całym aromatycznym sosie soczyste kawałki kurczaka. Dla mnie cudowny, dla Was koniecznie do wypróbowania.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 2 małe filety z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • mały słoik marynowanej papryki
  • 1 duża cebula
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 50ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta chili
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki oleju

 

Zaczynamy od przygotowania papryk – nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Papryki świeże myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy rozcięciem w dół na blaszce. Wstawiamy do piekarnika, na którąś z górnych półek i pieczemy 30 minut. 

 

W międzyczasie przygotowujemy kurczaka – filety myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi, oczyszczamy z błonek i kroimy w około 2-centymetrową kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy do niego olej, słodką paprykę w proszku, szczyptę chili oraz odrobinę pieprzu. Mieszamy i odstawiamy.

 

Papryki, prosto z piecza, przekładamy do dużej miski, którą następnie zamykamy szczenie folią spożywczą lub jakąś inną szczelną pokrywką – chodzi o to, aby lekko się zaparowały, wtedy bardzo łatwo ściągniemy z nich skórkę. Zostawiamy je tak na około 10 minut, po tym czasie wyciągamy i ściągamy z nich skórę. Obrane papryki wrzucamy do robota kuchennego, dodajemy do nich odcedzone papryki ze słoika i wszystko miksujemy a gładko. Odstawiamy.

 

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka i obsmażamy go z każdej strony, aż lekko się zarumieni – około 7-8 minut, na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Ściągamy kurczaka z patelni na talerz i na te smaki po nim wrzucamy cebulę – smażymy ją, mieszając, około 2-3 minuty. Do cebuli wlewamy bulion i dusimy, aż cebula całkowicie zmięknie, a bulion odparuje w połowie. Następnie, na patelnie dodajemy papryki, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy wszystko pod przykryciem, do czasu do czasu mieszając, przez około 8-10 minut, aż sos zacznie gęstnieć. 

 

Po tym czasie zmniejszamy ogień do minimum i dolewamy śmietanki kremówki. Mieszamy i dodajemy szpinak – chwilę pozwalamy mu się dusić na wierzchu, aż zwiotczeje, po czym mieszamy. Dorzucamy kurczaka i całość dusimy pod przykryciem jeszcze około 5 minut.

 

Na sam koniec próbujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym dodatkiem, dla mnie super z ryżem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.