Pieczarki faszerowane dynią, boczkiem i fetą

Drukuj
03.11.2015   Magda
Wielka złocista dynia często gości w mojej kuchni tej jesieni i inspiruje do coraz to nowych zastosowań. Jeśli przypadkiem macie porządny kawałek pieczonej jesiennej piękności, polecam wykorzystać ją do tej przystawki. Łączy ona w sobie słodki smak dyni, słoną fetę i wędzony posmak boczku. Pieczarki służą jako pyszne spodeczki dla smakowitego farszu.

Składniki (na 3 porcje):

  • 6 bardzo dużych pieczarek
  • 500g upieczonej dyni
  • 150g sera feta
  • 150g boczku wędzonego
  • szczypta tymianku
  • pieprz do smaku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • oliwa
  • szczypta soli

 

Ząbek czosnku ścieramy na tarce, posypujemy solą i nożem rozcieramy na pastę. Oczyszczone pieczarki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Nacieramy je od środka pastą czosnkową. Skrapiamy oliwą i odstawiamy.

 

Piekarnik nagrzewamy do 180°. Boczek kroimy w kostkę, to samo robimy z upieczoną dynią i fetą – wszystko wkładamy do jednej miski. Dodajemy pieprz, roztarty w dłoniach tymianek i delikatnie mieszamy. Kapelusze pieczarek faszerujemy porządną porcją farszu – najlepiej to robić rękami i delikatnie uciskać.

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut, aż wierz będzie lekko podpieczony a pieczarki miękkie. Podajemy gorące same lub z ulubionym pieczywem.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.