Bakłażan faszerowany kuskusem i pomidorkami

Drukuj
 14.07.2016   Magda

Inspirowany wschodnimi przyprawami farsz podawany w pieczonym bakłażanie to musi być smaczne. W farszu przeplatają się świeże smaki pomidorów i pietruszki, słodkość rodzynek i aromaty kuminu i kolendry. Wspaniały zestaw smakowy na letni, i lekki wege obiad.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 duże bakłażany
  • 5 łyżek kuskusu
  • 2 łyżki rodzynek sułtanek
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • około 8 pomidorków koktajlowych
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • pół średniej cebuli, drobno posiekanej
  • sól i pieprz
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • szczypta ostrej papryki
  • chlust oliwy
  • olej do smażenia
  • gęsty jogurt do podania

 

Nagrzewamy piekarnik do 200°, blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Bakłażany myjemy i przekrawamy na pół. Miąższ bakłażany nacinamy na krzyż uważając aby nie przeciąć na wylot. Układamy je na blaszce miąższem do góry. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. 

 

W międzyczasie możemy przygotować farsz. Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą na około 10 minut. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika, aż staną się rumiane, po czym odkładamy. Na tej samej gorącej patelni prażymy kumin i kolendrę aż zaczną puszczać aromaty. Następnie przekładamy uprażone przyprawy do moździerza i trzemy na proszek.

 

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy na nią cebulę. Szklimy aż stanie się miękka. Pomidorku myjemy i przekrawamy na połówki, po czym dodajemy do cebuli, razem ze zmielonym kuminem, kolendrą, ostrą papryką i koncentratem – wszystko razem smażymy przez 3 minuty, mieszając aby rozprowadzić koncentrat i przyprawy. Na sam koniec dodajemy przygotowany kuskus, odcedzone rodzynki, natkę pietruszki i większą cześć uprażonego słonecznika, delikatnie mieszamy.

 

Wyciągamy bakłażany z piekarnika, ale go nie wyłączamy. Upieczony miąższ wydrążamy, zostawiając około 0,5 krawędzi w koło skórki bakłażana. Upieczony miąższ z grubsza siekamy i dodajemy do farszu z kuskusu. Farsz mieszamy i przekładamy do wydrążonych bakłażanów. Całość zapiekamy jeszcze 15-20 minut. Podajemy gorące, z kleksem gęstego jogurtu, a także posypane świeżą natką pietruszki i prażonym słonecznikiem.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *