Składniki (na około 8 pomidorów):
- 8 średniej wielkości pomidorów malinowych
- pół szklanki ryżu
- 400g mielonego mięsa z kurczaka – u mnie z mięso z podudzia
- 2 cebule szalotki
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 100g drobno tartego sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oleju
Zaczynamy od przygotowania farszu – ryż gotujemy na sypko w dobrze osolonej wodzie. Ugotowany dobrze przelewamy zimną wodą aby się nie posklejał.
W międzyczasie cebulki szalotki drobno siekamy, czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy posiekaną szalotkę – smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodajemy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kmin rzymski i smażymy jeszcze kolejną minute, cały czas mieszając.
Na patelnie dodajemy mięso i smażymy, rozdrabniając drewnianą łopatką, aż delikatnie się zrumieni i będzie w drobnych, podsmażonych kawałkach, po czym ściągamy z ognia do ostygnięcia.
Do mięsa na patelni dodajemy ugotowany ryż, posiekaną natkę pietruszki oraz starty ser, po czym wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Pomidory myjemy, osuszamy i odcinamy wierzch. Za pomocą łyżki wydrążamy wewnętrzny miąższ pomidorów, uważając by nie przebić pomidora i nie uszkodzić skórki.
Każdego pomidora napełniamy farszem – najlepiej jest robić to ręką i dobrze dociskać, aby zmieścić jak najwięcej w środku. Nafaszerowane, układamy w naczyniu, przykrywamy obciętym wierzchem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.
Upieczone, gorące pomidory są od razu gotowe do podania.