Kurczak tikka masala

Drukuj
27.10.2017   Magda

Czy wiecie, że to przesiąknięte indyjskimi przyprawami, aromatyczne danie nie wywodzi się z Indii? Jego pochodzenie jest zdecydowanie bliższe – jest to potrawa brytyjska inspirowana smakami kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Ale nie ma to większego znaczenia oprócz interesującej ciekawostki. Istotny jest fakt, że to naprawdę  wspaniałe danie – pachnące, rozgrzewające i sycące. Samo gotowanie sprawia mi ogromną przyjemność – jest jak aromaterapia, a jedzenie należy do moich ulubionych potraw comfort food.

Składniki (na 4 porcje):
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500g)
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 łyżki oleju i trochę do smażenia
  • szczypta soli
Sos:
  • karton przecieru pomidorowego (500g)
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 1,5 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego chili
  • łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • 100ml śmietanki kremówki
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju
Do podania:
  • ugotowany ryż jaśminowy
  • posiekana kolendra/zielona pietruszka
  • chlebki naan – przepis na domowe chlebki poniżej

 

Zaczynamy od zamarynowania kurczaka – umyte filety kroimy w dużą kostkę – około 2-centymetrową. Przekładamy do miski i dodajemy do niej jogurt, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy – kumin, imbir, kolendrę, sól. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, ale nie dłużej niż 8 godzin.

 

Po czasie marynowania kurczaka, rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni. Kawałki kurczaka otrzepujemy z nadmiaru marynaty i obsmażamy w partiach na patelni, z każdej strony, aż się zarumieni. Upieczone kawałki odkładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową, aby całkowicie nie ostygły.

 

W międzyczasie  kurczak się piecze, przygotowujemy sos. Cebulę siekamy na drobno, czosnek obieramy i przeciskamy. Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy cebulę – smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie, dodajemy czosnek i przyprawy – cynamon, imbir, garam masalę, chili i wszystko przesmażamy minutę cały czas mieszając. Następnie wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy cukier, sól i zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy sos pod półprzykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy śmietankę kremówkę, mieszamy, czekamy aż się zagotuje. 

 

Upieczone kawałki kurczaka przekładamy do sosu, mieszamy. i całość ściągamy z ognia. Dodajemy posiekaną pietruszkę lub kolendrę, jeśli używamy. Podajemy gorące z porcją ugotowanego ryżu i prostymi chlebkami naan z patelni.

 

DOMOWE CHLEBKI NAAN (na 8 sztuk):

  • szklanka mąki i trochę do podsypania
  • pół łyżeczki suchych drożdży
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 50ml ciepłej wody
  • łyżka oleju
  • łyżka mleka
  • czarnuszka do posypania – opcjonalnie

 

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, drożdze. W szklance mieszamy wodę, olej oraz mleko i wlewamy je do suchych składników. Wstępnie, wszystko mieszamy widelcem, aż w koło niego zacznie się tworzyć kulka. Wtedy ściągamy ciasto z widelca i wyrabiamy szybko rękami. Ciasto powinno być miękki i nie kleić się do rąk, jeśli się klei, podczas wyrabiamy dodajemy odrobinę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

 

Po tym czasie wyciągamy kulkę ciasta i wyrabiamy je na podsypanej mąką stolnicy. Ciasto dzielimy na 4 części, a każdą z nich jeszcze na 2 części – ma wyjść 8 kawałków. Każdy z nich rozwałkowujemy na nieregularnej wielkości, cienki placek. Jeśli używamy czarnuszki, posypujemy placki z jednej strony i delikatnie wklepujemy aby wkleiły się w ciasto.

 

Mocno rozgrzewamy suchą patelnię. Układamy na niej porcjami chlebki i pieczemy z obu stron, aż pojawią się mocne zarumienienia. Upieczone chlebki trzymamy w czystej ścierce aby nie ostygły przed podaniem. 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.