Karmelizowane figi z ricottą podawane na grzankach

Drukuj
06.11.2015   Magda
Jeśli mamy chwilę czasu w leniwy sobotni lub niedzielny poranek na przygotowanie specjalnego śniadania, gorąco polecam chrupiące grzanki z ricottą i karmelizowany figami. Obiecuję, że zakochacie się w tym słodko-słonym połączeniu smaków, które rozpromieni każdy jesienny poranek. To też świetna propozycja przystawki na przyjęcie – wykwintna i prosta.

Składniki (na 2 porcje):

  • kilka kromek dobrego chleba – u mnie chlebek tygrysi
  • 4 dojrzałe figi
  • duża łyżka miodu
  • łyżka masła
  • 3 łyżki ricotty
  • sól i pieprz do smaku

 

Figi myjemy i kroimy w grube plasterki. Ricottę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej podpiekamy kromki chleba.

 

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego łyżkę miodu. Następnie układamy przygotowane plasterki fig. Karmelizujemy figi z każdej strony przez około 3 minuty, delikatnie przewracając i polewając tworzącym się sosem.

 

Tosty smarujemy grubą warstwą ricotty, na nią układamy karmelizowane figi i wszystko polewamy sosem z patelni. Podajemy gorące, a jeśli sosu jest za mało, można dodatkowo podać miód do polania.




2 thoughts on “Karmelizowane figi z ricottą podawane na grzankach”

Skomentuj Karmel-itka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.